Artikkelen er en oppdatert versjon av den som ble publisert på iLaks 21. februar 2025.
Stortingsmeldingen om havbruk blir offentliggjort 10. desember kl 17.
Meldingen er da klar for behandling i Stortinget før sommeren. Stortingets næringskomite skal gjennomføre høring og skrive innstilling om saken og den blir så lagt fram for Stortinget for debatt. Den innstillingen som Stortingets næringskomite skal skrive etter høringen kan bli det viktigste juridiske og politiske styringsdokumentet for havbruksnæringen de neste 10 årene.
Innholdet i stortingsmeldingen er spennende – særlig dersom man ser på det store bildet. Norske myndigheter hadde fram til introduksjonen av utviklingstillatelsene i 2015 et offensivt ønske om å bidra til vekst og utvikling i akvakulturnæringen. I løpet av de siste 10 årene har dette endret seg fullstendig, og realiteten er i dag at myndighetene på en lang rekke områder arbeider for å begrense eller stanse næringens utvikling. Mange signaler i forkant tyder på at stortingsmeldingen vil inneholde nye negative signaler for næringens videre utvikling. Samtidig har vi en internasjonal utvikling som tilsier at vi bør satse på å bygge sterke norske næringer, vi har en «ny» arbeiderpartiregjering som forstår den internasjonale situasjonen og som har et sterkt behov for å gi positive signaler til velgerne langs kysten. I tillegg har vi en økende erkjennelse av at det ikke er oppdrettsnæringens vekst som truer villaksen samtidig som vi vet at næringen har utfordringer som trenger utvikling av gode løsninger. Vi får snart svaret på hvordan dette bildet påvirker stortingsmeldingens innhold.
Samtidig kan saksbehandlingen i Stortinget være viktigere for den politiske og juridiske utviklingen av akvakulturnæringen enn innholdet i selve stortingsmeldingen. Når meldingen er lagt fram vil det bli gjennomført høring i Stortinget – både en muntlig høring der sentrale aktører får møter med Næringskomiteen og en skriftlig høring der alle kan sende inn sine synspunkter til komitebehandlingen.
Når jeg mener dette er 10-årets viktigste høring er det fordi denne høringen leder fram til et politisk og juridisk styringsdokument som vil være særdeles viktig uansett hvem som sitter i regjeringen etter valget. Dette dokumentet er den innstillingen som Næringskomiteen utarbeider før behandlingen i plenum i Stortinget. Innstillingen vil inneholde komiteens kommentarer til stortingsmeldingen og disse kommentarene har større politisk og juridisk betydning enn det som står i selve stortingsmeldingen – særlig kommentarer som er støttet av hele komiteen eller av partier som har flertall på Stortinget.
Juridisk sett har kommentarene i denne innstillingen så stor betydning fordi lovgivningen overfor akvakulturnæringen stort sett skjer ved hjelp av forskrifter – og både ved utformingen og tolkningen av forskriftene kan uttalelsene i Næringskomiteens innstilling få avgjørende betydning. Både organisasjoner og enkeltaktører i næringen bør derfor være aktive i Stortingets høring om Havbruksmeldingen. Oppgaven er å bidra til at Næringskomiteens innstilling gir de styringssignaler som trenges for å bringe akvakulturnæringen framover.

Halfdan Mellbye er partner og leder SANDS’ sjømatgruppe. Han er spesialist på reguleringen av sjømatnæringene som han har arbeidet med de siste 40 årene. Han har særlig omfattende erfaring og kompetanse på den offentlige reguleringen av akvakultur i Norge.
Han har skrevet “Rettslig regulering av norsk akvakultur” (2018) og han er medforfatter til «Akvakulturloven, kommentarutgave» (2024). Begge bøkene er utgitt på Universitetsforlaget. Halfdan har møterett for Høyesterett.