Lovendring i akvakulturregelverket: Inndragning av utbytte ved biomasseoverskridelser

30 Jan 2014

Ny bestemmelse inntatt i akvakulturloven § 29a

I akvakulturloven § 29a er det nå kommet en ny bestemmelse om administrativ inndragning av utbytte som er oppnådd gjennom overtredelse av bestemmelser i eller i medhold av akvakulturloven.

Administrativ inndragning er aktuelt ved flere typer overtredelser av akvakulturregelverket, men særlig ved overtredelser av maksimalt tillatt biomasse (MTB) og antallsbegrensninger på produksjonsenhetsnivå, jf. akvakulturdriftsforskriften §§ 48, 47a, 48 og 48a.

Bestemmelsen ble inntatt ved lovendring som trådte i kraft fra 1. januar 2014, jf. lov 21. juni 2013 nr. 74 om endringer i akvakulturloven og kongelig resolusjon 21. juni 2013 nr. 745.

Tidligere var det ingen slik uttrykkelig bestemmelse om administrativ inndragning. I tråd med hva som var forutsatt i de tidligere forarbeidene, fungerte likevel akvakulturloven § 30 om overtredelsesgebyr i mange tilfeller i realiteten som en inndragningsbestemmelse. I fiskerimyndighetspraksis ble overtredelsesgebyr utmålt med utgangspunkt i fortjenesten som følge av overtredelsen, med fradrag for variable kostnader. I tillegg kom et ”pønalt” (strafferettslig) tillegg. I den senere tid har regelen vært gjenstand for kritikk og rettslig prøving hos Sivilombudsmannen og domstolene, med hensyn til grunnlovens § 96 som slår fast at straff bare kan ilegges ved dom (ikke gjennom forvaltningsvedtak). Den nye regelen om inndragning i § 29a er uten det tidligere ”pønale” tillegg.

Ikke lenger et skyldkrav – Inndragning også ved hendelige uhell og force majeure

I bestemmelsen som tidligere reelt sett lå til grunn for inndragning, i akvakulturloven § 30 om overtredelsesgebyr, måtte det foreligge forsett eller uaktsomhet hos overtrederen. Etter den nye bestemmelsen i § 29a, kan utbyttet inndras på objektivt grunnlag, det vil si uten hensyn til skyld (både forsett og uaktsomhet). Bestemmelsen er dermed på dette punkt tilsvarende som ved inndragning av utbytte fra fangst, jf. havressurslova § 54 med tilhørende forskrift.

Det er ikke gjort unntak for force majeure eller lignende. Inndragning kan dermed også skje ved hendelige uhell og ved helt uforutsette hendelser. Lovgivers tanke er at årsaken til lovbruddet ikke er relevant, idet formålet med inndragning er nullstilling – overtrederen skal verken tjene på overtredelsen eller tape på at utbyttet inndras. Samtidig som kravet om skyld ble erstattet med en objektiv regel, ble også det ”pønale” tillegg fjernet som nevnt ovenfor.

Selv om det ikke er gjort unntak for force majeure eller lignende, kan inndragning bare skje så langt det ”ikke vil være klart urimelig”, jf. akvakulturloven § 29a første ledd tredje punktum. Dersom forvaltningen vurderer at det vil være klart urimelig å foreta inndragning i et enkelt tilfelle, skal inndragning ikke skje. Forarbeidene nevner som eksempel at nettopp i tilfeller hvor det foreligger force majeure kan det være aktuelt å benytte unntaksbestemmelsen. Andre tilfeller kan være der overtredelsens art eller omfang er svært beskjeden, eller hvor det er umulig å ta rede på hvor stor overtredelsen har vært eller inndragningsbeløpets størrelse. Unntaksbestemmelsen må ses i sammenheng med at oppdretter plikter å planlegge driften på en slik måte at kravene til MTB overholdes. Det er en rekke forhold som kan gå galt, og dermed føre til at MTB-en overskrides, eksempelvis uvær, sykdomsbrudd, havari på brønnbåt, utsatt slaktedato på grunn av forhold hos slakteri mv. Oppdretter må legge inn tilstrekkelig marginer – også for uforutsette hendelser. Dersom oppdretter tar en bevisst risiko, vil inndragning neppe være ”klart urimelig”. På den annen side kan biomasseoverskridelse være foranlediget av forhold oppdretter ikke kunne unngå. Dette vil i så fall tale for at det vil være klart urimelig med inndragning av utbytte.

Skjerpet beviskrav

For spørsmålet om inndragning kan vedtas, legges det til grunn et krav om klar sannsynlighetsovervekt. Dette er tilsvarende som ved inndragning etter havressurslova § 54, som har klare likhetstrekk med akvakulturloven § 29a. Det skjerpede beviskrav må ses i sammenheng med at inndragning normalt er en alvorlig sanksjon. Kravet er lavere enn beviskravet i straffesaker (utover rimelig tvil), men høyere en det vanlige sannsynlighetskravet i sivile saker (mest sannsynlig). Høyesterett har i Rt. 2011 s. 910, som gjaldt konkurranserettslig overtredelsesgebyr, uttalt at kravet til klar sannsynlighetsovervekt innebærer at det må fremskaffes en samling ”tungtveiende, nøyaktige og samstemmende bevis”. Viktige bevis vil blant annet være dokumentasjon fra tellinger/veiinger og kontrolltellinger/veiinger, innrapporteringer til myndighetene, slakterapporter mv. For oppdretter er det derfor viktig å ha gode rutiner og sørge for tilstrekkelig dokumentasjon av driften hvis det senere skulle bli et spørsmål om inndragning på grunn av mulige biomasseoverskridelser.

Hvis det først konstateres inndragning, gjelder et krav om vanlig sannsynlighetsovervekt ved fastsettelsen/utmålingen av utbyttets størrelse.

Utmåling av inndragningsbeløpet (utbyttet)

Med hjemmel i akvakulturloven § 29a femte ledd har departementet i forskrift gitt nærmere bestemmelser om inndragning, herunder om standardisert eller skjønnsmessig utmåling av utbytte og fradrag for utgifter, se forskrift 20. desember 2013 nr. 1675 om reaksjoner, sanksjoner med mer ved overtredelse av akvakulturloven. Forskriften erstattet – med virkning fra 1. januar 2014 – forskrift 29. mars 2007 nr. 361 om reaksjoner ved overtredelse av akvakulturloven (”Reaksjonsforskriften”).

For biomasseovertredelser, er de beregningsregler som fulgte av den tidligere reaksjonsforskriften § 10 tredje ledd, i stor grad videreført i den nye forskriften § 6.

Utgangspunktet er at det er overtrederens netto utbytte som skal inndras. Dette utmåles med utgangspunkt i ”salgspris per kilogram multiplisert med antall kilogram ulovlig stående biomasse, fratrukket fôrkostnader og andre variabler”. Av effektivitetshensyn er beregningen gjort standardisert, slik at man benytter gjennomsnittlige priser, fôrfaktorer og variable kostnader (forsikringskostnader og slaktekostnader inkl. fraktkostnader) basert på blant annet offisiell statistikk fra Sjømatrådet og Fiskeridirektoratets lønnsomhetsundersøkelse.

Overtrederen har likevel anledning til å dokumentere ”reelle variable kostnader, herunder fôrkostnader og oppnådd salgspris”. Hvis tilstrekkelig dokumentasjon på slike kostnader foreligger, skal disse legges til grunn fremfor de standardiserte satser. Dette bør gjøres dersom det foreligger et ikke ubetydelig avvik mellom reell netto utbytte og netto utbytte beregnet etter standardisert fremgangsmåte. Igjen er det derfor viktig at oppdretter sørger for god dokumentasjon for slike kostnader.

Det gis i følge lovens forarbeider ikke fradrag for andre variable kostnader enn forsikringskostnader og slaktekostnader inkl. fraktkostnader. Eksempler på hva som ikke dekkes er innkjøp av smolt, lønns- og driftskostnader mv.

Forvaltningsrettslig klage og domstolprøving

Fiskeridirektoratets beslutning om administrativ inndragning av utbytte treffes gjennom vedtak, som kan påklages til klageorgan på vanlig måte. Det kan videre reises søksmål om gyldigheten av forvaltningsvedtaket. I saker om gyldigheten om vedtak om inndragning av utbytte, kan retten prøve alle sider av saken, og kan avsi dom for realitet i saken, jf. akvakulturloven § 29a fjerde ledd. I dette ligger at retten kan prøve blant annet forvaltningens skjønn i forbindelse med om det skal fattes vedtak om administrativ inndragning (eller ikke), og fastsettelsen/utmålingen av inndragningsbeløpets størrelse.

I akvakulturloven § 33a er departementet gitt hjemmel til gjennom forskrifter å fastsette at en part må reise søksmål innen seks måneder fra han fikk kunnskap om endelig vedtak. Bestemmelsen ble tatt inn i loven ved lov 21. juni 2013 nr. 74 om endringer i akvakulturloven, og departementet har foreløpig ikke fastsatt slike søksmålsfrister.

Om forfatteren

Bjørn Ivar Bendiksen
Bjørn Ivar Bendiksen Bjørn-Ivar Bendiksen er senioradvokat ved SANDS i Tromsø og nestleder for firmaets faggruppe for fiskeri/havbruk. Han bistår sjømatnæringen og øvrige maritime næringer bl.a. med kontakt opp mot fiskeri/havbruksmyndighetene, lokalitetsklarering, spørsmål knyttet til tillatelser/drift/sanksjoner, bransjespesifikke kontrakter, nybygg og overdragelse av virksomhet/rettigheter/fartøy og andre problemstillinger innenfor næringen.

374 Comments

 1. Rene says:

  There is certainly a great deal to find out about this topic.
  I love all the points you made.

 2. Нi! I knnow this is kknda off toic but I ᴡas wondering if you knew wherе
  I could get a captchua plugin for my comment form?

  I’m using the same blog plаtform aas youгs and I’m having trouble finding one?
  Thanks a lot!

 3. Wade says:

  Woah! I’m really enjoying the template/theme of this site.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very hard to get that
  “perfect balance” between superb usability and visual appeal.

  I must say you’ve done a excellent job with this. Additionally, the blog loads extremely quick for me on Internet explorer.
  Excellent Blog!

 4. I was ѕuggested this website by my cousin. I am not sure whetһer this post is written by him as
  no one else know ѕᥙcһ detailed about my problem. You’re wonderful!
  Thanks!

 5. What’s up, its nice post about media print, we all be familiar with media is a great
  source of facts.

  My web-site: casino malaysia

 6. 918kaya 11 says:

  Wonderful blog you have here but I was wondering if you knew of any message boards that
  cover the same topics discussed in this article?
  I’d really love to be a part of group where I can get advice from other experienced people that share the
  same interest. If you have any suggestions, please let me know.
  Kudos!

  My web blog :: 918kaya 11

 7. Michell says:

  What’s up friends, how is the whole thing, and what you would like
  to say concerning this piece of writing, in my view its in fact awesome designed for me.

 8. RoyalCBD says:

  k78rqP Really enjoyed this blog article. Much obliged.

 9. ckL9OV Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you writing this write-up and also the rest of the site is also very good.|

 10. topic. Do you know how to make your site mobile

 11. Site Info says:

  Wow, great blog article.Really looking forward to read more. Keep writing.

 12. CharlesCrymn says:

  ali hamidi new book 1fichier Torrent book de rungis 2018 pdf

 13. CharlesCrymn says:

  york co va land patent book 1 132 1080p Torrent book club lektor

 14. Avis Sur Loterie Galaxy S9 Pack D Extension Slot 2 M3 Ds Real Geant Casino Drive Ratarieux

 15. Site Info says:

  I truly appreciate this article.Thanks Again. Cool.

 16. Very interesting points you have mentioned , appreciate it for putting up. Women have been trained to speak softly and carry a lipstick. Those days are over. by Bella Abzug.

 17. Candi says:

  Muchos Gracias for your article.Thanks Again. Awesome.

 18. Norris says:

  It is not my first time to pay a quick visit this
  site, i am visiting this web page dailly and take fastidious data from
  here every day.

 19. Casino Landivisiau Supermarch Virement De Banque Casino Petit Casino Rue Rominguieres

 20. G Ant Casino Recrutement H Tesse De Caisse Natixis Groupe Casino Conexion Casino Machine A Sous Cergy

 21. Ivo.Ignatov says:

  Very informative blog article.Much thanks again. Much obliged.

 22. It as going to be finish of mine day, however before ending I am reading this wonderful article to improve my know-how.

 23. PSU I Exam says:

  This page certainly has all the info I needed about this subject and didn at know who to ask.

 24. wow, awesome blog.Much thanks again. Much obliged.

 25. It as hard to find expert persons by this matter, then again you sound like you already make out what you are talking about! Thanks

 26. It as really a nice and useful piece of info. I am glad that you shared this useful information with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 27. see says:

  you have a great weblog right here! would you prefer to make some invite posts on my blog?

 28. Im grateful for the post.Really thank you! Cool.

 29. pretty helpful stuff, overall I think this is well worth a bookmark, thanks

 30. PSD Exam says:

  this this web site conations in fact pleasant funny data

 31. wonderful issues altogether, you simply gained a new reader. What would you recommend about your publish that you made some days in the past? Any sure?

 32. see more says:

  Major thanks for the blog post.Really looking forward to read more. Want more.

 33. 威而鋼 says:

  Wow, great post.Much thanks again. Great.

 34. Wohh precisely what I was searching for, thankyou for putting up. Talent develops in tranquillity, character in the full current of human life. by Johann Wolfgang von Goethe.

 35. Very nice blog post. I definitely appreciate this website. Stick with it!

 36. Thanks so much for the blog.Really looking forward to read more. Cool.

 37. You have remarked very interesting details ! ps nice web site. We make ourselves a ladder out of our vices if we trample the vices themselves underfoot. by Saint Augustine.

 38. more details says:

  Muchos Gracias for your post.Much thanks again. Keep writing.

 39. Thanks again for the post.Really looking forward to read more. Want more.

 40. It as hard to find experienced people about this topic, however, you sound like you know what you are talking about! Thanks

 41. problems? A number of my blog visitors have complained about my website not working correctly in Explorer but looks great in Opera.

 42. the idea beach towel should be colored white because it reflects heat away-

 43. This unique blog is no doubt interesting and besides informative. I have discovered helluva interesting things out of this amazing blog. I ad love to go back over and over again. Thanks a lot!

 44. This site truly has all of the information and facts I wanted about this subject and didn at know who to ask.

 45. Wow, great post.Really looking forward to read more. Fantastic.

 46. I really liked your blog.Really looking forward to read more. Want more.

 47. this blog loading? I am trying to determine if its a problem on my

 48. wonderful points altogether, you just gained a emblem new reader. What would you suggest in regards to your submit that you just made some days ago? Any positive?

 49. There is clearly a bundle to know about this. I consider you made certain good points in features also.

 50. Thank you for your blog article.Much thanks again. Want more.

 51. You could certainly see your expertise within the work you write. The arena hopes for more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. At all times go after your heart.

 52. I visited a lot of website but I think this one contains something special in it in it

 53. You completed various You completed various nice points there. I did a search on the subject matter and found mainly folks will agree with your blog.

 54. Very good blog article.Much thanks again. Cool.

 55. This was to protect them from ghosts and demons. Peace,

 56. Next page says:

  Looking around I like to look around the online world, often I will go to Digg and follow thru

 57. SEO in Dubai says:

  Really informative post.Really thank you! Really Great.

 58. Wonderful article! We are linking to this great

 59. Ppl like you get all the brains. I just get to say thanks for he answer.

 60. minhlong says:

  Right now it sounds like BlogEngine is the preferred blogging platform available right now. (from what I ave read) Is that what you are using on your blog?

 61. just go to says:

  I truly appreciate this article.Much thanks again. Keep writing.

 62. This blog is no doubt awesome additionally diverting. I have found helluva helpful stuff out of this amazing blog. I ad love to go back over and over again. Thanks!

 63. Looking forward to reading more. Great post.Thanks Again. Cool.

 64. The Silent Shard This can probably be very beneficial for many of your jobs I want to will not only with my web site but

 65. go to says:

  Simply a smiling visitant here to share the love (:, btw great pattern.

 66. It is not my first time to visit this web site, i am visiting this site dailly and take pleasant information from here daily.

 67. more details says:

  Im no pro, but I consider you just crafted a very good point point. You certainly know what youre talking about, and I can really get behind that. Thanks for staying so upfront and so truthful.

 68. go to says:

  pretty beneficial stuff, overall I believe this is really worth a bookmark, thanks

 69. It is best to participate in a contest for one of the best blogs on the web. I will recommend this website!

 70. view says:

  You might have some genuine insight. Why not hold some kind of contest for your readers?

 71. go to says:

  That is a good tip particularly to those fresh to the blogosphere. Brief but very accurate info Thanks for sharing this one. A must read post!

 72. Freeman says:

  Thank you for sharing your thoughts. I really appreciate your efforts and
  I am waiting for your further post thank you once again.

 73. There is obviously a bundle to identify about this. I feel you made certain nice points in features also.

 74. You ave made some really good points there. I checked on the web for additional information about the issue and found most people will go along with your views on this web site.

 75. news How to stop importing blog posts on facebook? аАа’аАТ‚аЂТ˜Stop importing a button is not found.?

 76. mejores apps says:

  It as not that I want to duplicate your web-site, but I really like the style and design. Could you tell me which design are you using? Or was it custom made?

 77. Komikindo says:

  Philosophy begins in wonder. And, at the end, when philosophic thought has done its best, the sweetness remains. ~Alfred North Whitehead

 78. 664939 294459I adore your writing style truly enjoying this internet website . 423951

 79. Hello! I know this is sort of off-topic but I needed to ask.
  Does managing a well-established blog like yours
  take a lot of work? I’m brand new to running a blog however I do write in my diary every day.
  I’d like to start a blog so I will be able to share my own experience and thoughts online.
  Please let me know if you have any kind of ideas or
  tips for new aspiring bloggers. Appreciate it!

 80. I just could not go away your website before suggesting that I extremely enjoyed the usual information an individual supply to your guests? Is going to be again continuously in order to check up on new posts.

 81. t.co says:

  Hey I am so delighted I found your site, I really found you by mistake, while I was searching on Aol for
  something else, Nonetheless I am here now and would just like to say thanks a
  lot for a marvelous post and a all round enjoyable blog (I
  also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at
  the moment but I have book-marked it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be
  back to read a lot more, Please do keep up the fantastic work.

 82. Very informative article post.Thanks Again. Really Cool.

 83. You can certainly see your expertise in the work you write. The sector hopes for even more passionate writers such as you who are not afraid to say how they believe. At all times go after your heart.

 84. Wow! Thank you! I always needed to write on my site something like that. Can I include a portion of your post to my website?

 85. I really liked your blog post.Thanks Again. Really Cool.

 86. slot online says:

  I want to to thank you for this excellent read!! I certainly enjoyed every bit of it. I have got you book-marked to check out new stuff you post

 87. Muchos Gracias for your article.Really looking forward to read more. Really Great.

 88. lesbian porn says:

  Very nice post. I absolutely appreciate this website. Keep it up!

 89. You completed several good points there. I did specific searches on the issue and found many people go in conjunction with along with your blog.

 90. Very good blog post.Really thank you! Really Cool.

 91. This particular blog is without a doubt awesome and also diverting. I have chosen a bunch of interesting stuff out of this amazing blog. I ad love to come back again and again. Thanks a bunch!

 92. Made A Post says:

  Wow, wonderful blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is excellent, let alone the content!. Thanks For Your article about sex.

 93. Look Here says:

  Some truly select posts on this internet site , saved to my bookmarks.

 94. My blog addresses a lot of the same subjects as yours and I feel

 95. j.mp says:

  Attractive section of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your
  blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your augment and even I
  achievement you access consistently rapidly.

 96. asmr a says:

  I got this web site from my friend who told me about this web site and at the moment this time I am browsing this web site and reading very informative
  content at this place.

 97. Hello, after reading this amazing piece of writing i am
  as well glad to share my familiarity here with mates.

 98. bitly.com says:

  excellent publish, very informative. I’m wondering why the other specialists of this
  sector don’t notice this. You should continue your writing.
  I’m sure, you have a huge readers’ base already!

 99. I was suggested this blog by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my difficulty. You are incredible! Thanks!

 100. In fact, your creative writing abilities has

 101. publish was once good. I do not understand who you might be however

 102. sharing. my web page english bulldog puppies

 103. Really appreciate you sharing this blog post.Really thank you! Will read on

 104. There is certainly a great deal to find out about this issue. I really like all of the points you ave made.

 105. tackle says:

  I really liked your article post.Really thank you! Cool.

 106. Vi ringrazio, considero che quello che ho letto sia ottimo

 107. Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is wonderful, as well as the content!

 108. topic. Do you know how to make your site mobile

 109. visit says:

  Really enjoyed this blog post.Thanks Again. Really Cool.

 110. with asmr says:

  I must thank you for the efforts you’ve put in penning
  this site. I really hope to view the same high-grade blog posts by you in the future
  as well. In fact, your creative writing abilities has motivated me
  to get my own blog now 😉

 111. this website says:

  Precisely what I was looking for, appreciate it for posting.

 112. explore says:

  Precisely what I was looking representing, welcome the idea for submitting. Here are customarily a lot of victories inferior than a defeat. by George Eliot.

 113. click here says:

  Really appreciate you sharing this blog.Thanks Again. Much obliged.

 114. bitly.com says:

  Hey, I think your blog might be having browser compatibility issues.

  When I look at your website in Firefox, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has
  some overlapping. I just wanted to give you a
  quick heads up! Other then that, terrific blog!

 115. This paragraph is truly a pleasant one it helps new the web people, who are
  wishing in favor of blogging.

 116. It as hard to come by educated people for this topic, however, you seem like you know what you are talking about! Thanks

 117. Very good information. Lucky me I discovered your site by chance (stumbleupon). I have bookmarked it for later!

 118. This site has got some extremely helpful stuff on it! Cheers for helping me!

 119. Really appreciate you sharing this blog post.Really thank you! Really Great.

 120. for details says:

  Thanks for any other great post. Where else could anybody get that kind of info in such an ideal means of writing? I ave a presentation next week, and I am at the look for such info.

 121. You are able to find visibly a pack to understand about this unique. I truly suppose you created specific excellent components in functions also.

 122. It is really a nice and helpful piece of information. I am satisfied that you just shared this helpful tidbit with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

 123. your intelligence on just posting videos to your site when you could be giving

 124. click here says:

  Thank you ever so for you blog article.Really thank you! Keep writing.

 125. Very good blog.Much thanks again. Really Great.

 126. get deal says:

  wonderful put up, very informative. I wonder why the other specialists of this sector don at understand this. You should continue your writing. I am sure, you have a great readers a base already!

 127. Im obliged for the blog article. Really Cool.

 128. Wow, great blog article.Much thanks again. Want more.

 129. Very good article. I will be facing some of these issues as well..

 130. I\ ave been using iXpenseIt for the past two years. Great app with very regular updates.

 131. still care for to keep it smart. I can at wait to read far more from you. This is actually a great site.

 132. Merely wanna comment that you have a very decent site, I like the style and design it really stands out.

 133. It’s actually a great and useful piece of info. I’m happy that you shared this useful information with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

 134. whores says:

  Major thankies for the blog article.Really looking forward to read more. Great.

 135. Wow, wonderful blog structure! How long have you ever been running a blog for? you make running a blog glance easy. The total glance of your site is great, let alone the content! firmonet

 136. This website definitely has all of the information and facts I wanted about this subject and didn at know who to ask.

 137. Beverly West says:

  There is clearly a bundle to identify about this. I suppose you made certain nice points in features also.

 138. Piece of writing writing is also a fun, if you be acquainted with after that you can write if not it is complex to write.

 139. These people run together with step around these people along with the boots and shoes nonetheless seem excellent. I do think they are often well worth the charge.

 140. I truly appreciate this post. I’ve been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thx again! firmonet

 141. I was able to find good information from your blog posts.
  quest bars http://j.mp/3jZgEA2 quest bars

 142. I went over this site and I conceive you have a lot of superb info , bookmarked (:.

 143. Please let me know if you are looking for a author for your site. You have some really good posts and I think I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I ad absolutely

 144. I couldn’t resist commenting. Very well written! asmr https://app.gumroad.com/asmr2021/p/best-asmr-online asmr

 145. bitly.com says:

  This site was… how do I say it? Relevant!!
  Finally I’ve found something which helped me. Cheers!
  cheap flights http://1704milesapart.tumblr.com/ cheap flights

 146. Hello to all, how is the whole thing, I think every one is getting more from this web
  site, and your views are pleasant in favor of new users.
  scoliosis surgery https://0401mm.tumblr.com/ scoliosis surgery

 147. What? Happening i am new to this, I stumbled upon this I ave found It positively helpful and it has aided me out loads. I hope to contribute & help other users like its aided me. Great job.

 148. I think this is a real great blog.Really thank you! Keep writing.

 149. What a beautiful blog

 150. iherb.com says:

  Thanks designed for sharing such a pleasant opinion, article
  is pleasant, thats why i have read it fully quest bars https://www.iherb.com/search?kw=quest%20bars quest
  bars

 151. coub.com says:

  Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it.
  Look advanced to more added agreeable from you! However, how can we communicate?
  scoliosis surgery https://coub.com/stories/962966-scoliosis-surgery scoliosis surgery

 152. What as Happening i am new to this, I stumbled upon this I have found It positively useful and it has aided me out loads. I hope to contribute & assist other users like its aided me. Good job.

 153. explore says:

  I wanted to thank you for this great write-up, I definitely loved every small bit of it. I have bookmarked your internet site to look at the newest stuff you post.

 154. Tattoo Shops says:

  This web site definitely has all the information and facts I needed about this subject and didn at know who to ask.

 155. need, and just what the gaming trade can supply. Today, these kinds of types

 156. Money Online says:

  Wow, amazing weblog layout! How lengthy have you been running a blog for? you made running a blog look easy. The entire look of your web site is wonderful, as smartly as the content material!

 157. handmadesoap says:

  You could definitely see your expertise in the work you write. The world hopes for even more passionate writers like you who aren at afraid to say how they believe. Always follow your heart.

 158. Perfectly indited subject matter, thankyou for entropy.

 159. Thanks for sharing, this is a fantastic blog article.Really thank you! Really Great.

 160. Perfect piece of work you have done, this site is really cool with superb info.

 161. I want to talk with you about mobile recharge

 162. Perfectly indited subject matter, thanks for information.

 163. click here says:

  Very good blog article.Really thank you!

 164. buy here says:

  This is a great tip particularly to those fresh to the blogosphere. Short but very precise information Thanks for sharing this one. A must read article!

 165. see it now says:

  scar treatment massage scar treatment melbourne scar treatment

 166. view site says:

  Major thankies for the blog post.Really looking forward to read more. Fantastic.

 167. Maybe you could write next articles referring to this

 168. This website definitely has all of the information I needed concerning this subject and didn at know who to ask.

 169. see more says:

  Wow, great post.Really thank you! Really Great.

 170. You made some clear points there. I did a search on the issue and found most individuals will go along with with your website.

 171. see more says:

  Your style is really unique compared to other people I ave read stuff from. Thank you for posting when you have the opportunity, Guess I will just book mark this site.

 172. for details says:

  Thank you for sharing with us, I think this website really stands out .

 173. Whats up! I just want to give a huge thumbs up for the good info you could have right here on this post. I might be coming again to your blog for more soon.

 174. for details says:

  wow, awesome blog article.Much thanks again. Cool.

 175. This is one awesome article post.Thanks Again. Fantastic.

 176. This blog was how do I say it? Relevant!! Finally I have found something which helped me. Many thanks!

 177. Only wanna input that you have a very nice internet site , I love the design and style it really stands out.

 178. I think this is a real great blog article. Awesome.

 179. click here says:

  The Jets open the season at their new stadium next Monday night against the Baltimore Ravens.

 180. Im obliged for the blog post.Really looking forward to read more. Really Cool.

 181. CRYPTO says:

  The clarity in your post is just nice and I can tell you are an expert in the subject matter.

 182. Sorry for the huge review, but I am really loving the new Zune, and hope this, as well as the excellent reviews some other people have written, will help you decide if it as the right choice for you.

 183. Im grateful for the article post.Much thanks again. Want more.

 184. explore says:

  I truly appreciate this post. I have been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thanks again

 185. Thank you for your blog.Thanks Again. Keep writing.

 186. Looking forward to reading more. Great article post.Really looking forward to read more.

 187. Really informative blog post.Really thank you! Will read on

 188. Thank you ever so for you blog.Really thank you! Cool.

 189. This awesome blog is no doubt interesting and also factual. I have picked up a bunch of handy tips out of it. I ad love to visit it over and over again. Thanks a bunch!

 190. I truly appreciate this post. I’а†ve been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thanks again

 191. This is a really good tip especially to those new to the blogosphere. Simple but very precise info Appreciate your sharing this one. A must read post!

 192. Thanks , I have just been looking for info about this topic for ages and yours is the greatest I have discovered so far. But, what about the bottom line? Are you sure about the source?

 193. You made some decent points there. I looked on the internet for additional information about the issue and found most people will go along with your views on this web site.

 194. porn movies says:

  Thank you for your article post. Really Great.

 195. Really informative blog post.Thanks Again. Fantastic.

 196. Prior to the game for the Falcons to hold on

 197. This web site definitely has all of the information and facts I wanted about this subject and didn at know who to ask.

 198. Very informative blog article.Really looking forward to read more. Much obliged.

 199. wow, awesome article.Much thanks again. Keep writing.

 200. Ballenger says:

  It as not that I want to copy your website, but I really like the style and design. Could you let me know which style are you using? Or was it especially designed?

 201. Nima says:

  Positive Momentum Encouraging the Role of the US Dollar

 202. Ruiz says:

  Very good blog post.Really thank you! Really Great.

 203. Karrie says:

  My brother suggested I might like this web site. He was entirely right. This post truly made my day. You can not imagine just how much time I had spent for this info! Thanks!

 204. Some really prime blog posts on this internet site , saved to my bookmarks.

 205. Say, you got a nice blog article.Thanks Again. Really Great.

 206. Любинский верни ICO деньги apartment for rent in roseville ca, мошенник. apartment for rent hastings

 207. Thanks for sharing, this is a fantastic article post.Really thank you! Great.

 208. apartment or house for rent near me

 209. ThomasCof says:

  apartment for rent in kalispell mt хохол верни деньги SCAM ICO

 210. section 8 apartment listings lexington apartments central avenue apartments

 211. the redwood apartments apartments in corinth tx luxury apartments tampa

 212. apartments in pasadena ca citrus park apartments villetta apartments

 213. norwood apartments gresham apartments king george apartments

 214. apartments in amarillo apartments for rent frankfort ky midtown atlanta apartments

 215. doral apartments apartments for rent in brandon fl apartments for rent in lodi ca

 216. college view apartments legacy pointe apartments monroe gates apartments

 217. nashville apartments for rent rustic village apartments apartments for rent delray beach

 218. summit place apartments cleveland apartments university square apartments

 219. maple knoll apartments apartments in apex nc ranchwood apartments

 220. the quincy apartments prairie crossing apartments aria beach apartments

 221. arbor crossing apartments shady lane apartments hampshire hill apartments

 222. luxury apartments richmond va joey and chandler apartment apartments for rent bismarck nd

 223. apartments in rosslyn va apartments in decatur al georgetown manor apartments

 224. prairie hills apartments apartments in bentonville ar lotus apartments

 225. Muchos Gracias for your article.Thanks Again. Much obliged.

 226. georgetown manor apartments furnished studio apartments longview apartments

 227. city heights apartments spring forest apartments dont trust the bitch in apartment 23

 228. you have got a very wonderful weblog right here! do you all want to earn some invite posts on my little blog?

 229. when we fall apart lyrics english village apartments rancho cucamonga apartments

 230. garage apartment ideas pheasant ridge apartments brentwood oaks apartments

 231. You have made some decent points there. I checked on the internet for more information about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site.

 232. mckenzie apartments the verge apartments south lake union apartments

 233. khanh an says:

  wow, awesome article post. Much obliged.

 234. apartment interior affordable apartments in nyc royal palms apartments

 235. set apart says:

  addison apartments at the park little elm apartments the shelby apartments

 236. You ave made some good points there. I looked on the net to find out more about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.

 237. apartments in mcdonough ga affordable apartments for rent near me downtown las vegas apartments

 238. colonial manor apartments apartments in collierville tn monticello apartments

 239. go to says:

  You made some clear points there. I did a search on the issue and found most persons will approve with your blog.

 240. west park village apartments river crossing apartments apartments in perrysburg ohio

 241. suburban apartments longview apartments vantage apartments

 242. apartment living palomar apartments grove city apartments

 243. roosevelt square apartments abbey lane apartments apartments thornton co

 244. apartments in metairie studio apartments los angeles florida apartment collapse

 245. apartments for rent in san bernardino castlewood apartments apartments in mansfield tx

 246. tigard apartments jenks apartments apartments in kissimmee fl

 247. hidden oaks apartments apartments downtown st louis silver spring apartments

 248. detached garage with apartment apartments for rent in manhattan ny luxury apartments richmond va

 249. mass court apartments the concord apartments apartments for rent in minneapolis

 250. apartments for lease near me apartments in brunswick ohio based on income apartments in memphis tn

 251. dadeland apartments miramar lakes apartments heathmoore apartments

 252. What a good blog for recharge mobile

 253. versailles apartments cottonwood apartments apartments for rent in houston tx

 254. apartments in biloxi ms apartments in hixson tn mason apartments

 255. halston apartments meadowcrest apartments apartments for rent in west covina

 256. highland park apartments for rent apartments in navy yard apartments

 257. sun valley apartments cincinnati apartments beech grove apartments

 258. eugene apartments for rent noma apartments how to sell apartment in gta 5

 259. parkview village apartments apartments in abingdon va vertex apartments

 260. apartments in ocala fl apartment checklist garner apartments

 261. apartments for rent in katy tx east park apartments chinatown apartments

 262. centerpointe apartments kirkwood apartments apartments in castle rock co

 263. felony approved apartments near me lower east side apartments apartments in liverpool ny

 264. apartments for rent in rhode island camelback apartments marina shores apartments

 265. I wish my site loaded up as fast as yours lol

 266. sunbay apartments studio apartments houston venice apartments

 267. apartments fort wayne second chance apartments dallas willow crest apartments

 268. rodgers forge apartments apartments st louis park mn best place to look for apartments

 269. apartments for rent in toronto canada west des moines apartments apartments in hoover al

 270. colonial grand apartments 2 story apartments fountain springs apartments

 271. coles crossing apartments apartments in new bern nc how to buy an apartment complex

 272. holly ridge apartments hillview apartments apartments in scranton pa

 273. dryden apartments birch creek apartments golden oaks apartments

 274. south congress apartments rivergreen apartments fieldstone apartments memphis

 275. things you need for an apartment colonial crest apartments mizner court apartments

 276. the roots things fall apart apartments in searcy ar how far apart are pfizer vaccine doses

 277. luna apartments apartments in bartlett tn washington park apartments

 278. red bank apartments cedar village apartments apartments in indian land sc

 279. apartments in orange tx things fall apart themes magnolia park apartments

 280. willow pond apartments leeward apartments east bay apartments

 281. That is a really very good go through for me, Should admit that you just are one particular of the best bloggers I ever saw.Thanks for posting this informative write-up.

 282. Look At This says:

  I will right away grasp your rss as I can at in finding your email subscription hyperlink or newsletter service. Do you have any? Please allow me realize so that I may subscribe. Thanks.

 283. 5025 apartments rentberry scam ico 30m$ raised brittwood apartments

 284. vizcaya apartments rentberry scam ico 30m$ raised good apartment pets

 285. palmdale apartments rentberry scam ico 30m$ raised apartments in houston tx

 286. four lakes apartments rentberry scam ico 30m$ raised french quarter apartments

 287. apartments in mcallen rentberry scam ico 30m$ raised arbor place apartments

 288. what credit score is needed to rent an apartment 2020 rentberry scam ico 30m$ raised northbrooke apartments

 289. ariel apartments rentberry scam ico 30m$ raised northbrooke apartments

 290. apartments in moscow idaho rentberry scam ico 30m$ raised apartments in slidell

 291. prosper apartments rentberry scam ico 30m$ raised pet friendly apartments near me

 292. apartments in paris tx rentberry scam ico 30m$ raised 79 metcalf apartments

 293. crystal garden apartments rentberry scam ico 30m$ raised apartments for rent billings mt

 294. country creek apartments rentberry scam ico 30m$ raised valparaiso apartments

 295. inxs never tear us apart lyrics rentberry scam ico 30m$ raised the regency apartments

 296. apartments in haltom city rentberry scam ico 30m$ raised pine view apartments

 297. vista point apartments rentberry scam ico 30m$ raised heritage pointe apartments

 298. apartments for rent in chico ca rentberry scam ico 30m$ raised summer ridge apartments

 299. hudson yards apartments rentberry scam ico 30m$ raised mac apartments

 300. vantage pointe apartments rentberry scam ico 30m$ raised aspen pointe apartments

 301. palms apartments rentberry scam ico 30m$ raised woodland creek apartments

 302. arcadia cove apartments rentberry scam ico 30m$ raised glen lennox apartments

 303. riverside trail apartments rentberry scam ico 30m$ raised oceana apartments

 304. zionsville apartments rentberry scam ico 30m$ raised gentry apartments

 305. crystal garden apartments rentberry scam ico 30m$ raised missoula apartments

 306. apartments in thomasville ga rentberry scam ico 30m$ raised rosemeade apartments

 307. apartments in baltimore md rentberry scam ico 30m$ raised oak park apartments

 308. walnut grove apartments rentberry scam ico 30m$ raised apartment dogs

 309. liberty square apartments rentberry scam ico 30m$ raised apartments in fairburn ga

 310. concord nh apartments rentberry scam ico 30m$ raised evolve apartments

 311. forum apartments rentberry scam ico 30m$ raised fenton apartments

 312. apartments for rent in perris ca rentberry scam ico 30m$ raised the woods apartments san jose

 313. jerome apartments rentberry scam ico 30m$ raised arbor square apartments

 314. apartment mailboxes rentberry scam ico 30m$ raised affordable apartments in nyc

 315. the huntington apartments rentberry scam ico 30m$ raised apartments in metairie

 316. apartments in tempe rentberry scam ico 30m$ raised charleston place apartments

 317. clearwater creek apartments rentberry scam ico 30m$ raised carriage club apartments

 318. harbor cove apartments rentberry scam ico 30m$ raised apartments for rent in prescott az

 319. craigslist staten island apartments for rent rentberry scam ico 30m$ raised big rapids apartments

 320. Keep up the wonderful piece of work, I read few content on this site and I conceive that your web blog is real interesting and has bands of great information.

 321. Say, you got a nice blog post.Really looking forward to read more. Will read on

 322. Im obliged for the article post.Really looking forward to read more. Really Cool.

 323. There is perceptibly a bunch to realize about this. I feel you made certain nice points in features also.

 324. Arthur Kelly says:

  I view something really special in this website.

 325. love to write some material for your blog in exchange for a link back to mine.

 326. This blog is no doubt cool as well as factual. I have discovered helluva handy tips out of it. I ad love to visit it over and over again. Thanks a lot!

 327. You bear a very special aptitude. Your penning skillfulness are really effective. Gratitudes for writing information on the web and cultivating your visitors.

 328. This is a really good tip especially to those fresh to the blogosphere. Brief but very accurate info Thanks for sharing this one. A must read article!

 329. Thanks again for the post.Really looking forward to read more. Will read on

 330. Well I definitely enjoyed reading it. This subject procured by you is very practical for good planning.

 331. Major thanks for the blog.Really thank you! Fantastic.

 332. Good thread and info

 333. Best tours to uzbekistan

 334. apartments in mill creek wa peachtree park apartments

 335. magnolia ridge apartments apartments in daphne al

 336. carriage hill apartments based off income apartments

 337. I think this is a real great blog post.Thanks Again. Really Cool.

 338. mp3juice says:

  Thanks a lot for the article.Really looking forward to read more. Fantastic.

 339. I would like to see some services for mobile top up

 340. rockledge apartments сделано на ворованные деньги apartments for rent in irving tx

 341. la paloma apartments bentley apartments

 342. handicap accessible apartments for rent near me apartments in kalispell mt

 343. coral point apartments 30m$ stolen from ICO investors el paso apartments

 344. highlands denver apartments 30m$ stolen from ICO investors bay hill apartments

 345. bradenton apartments duplex for rent pine creek apartments

 346. cedar view apartments apartments in london apartment furniture

 347. Peculiar article, exactly what I needed.

 348. Wow! Thank you! I permanently needed to write on my site something like that. Can I implement a part of your post to my site?

 349. Thank you for another magnificent post. Where else could anyone get that type of information in such an ideal way of writing? I have a presentation next week, and I am on the look for such info.

 350. I’ll take a note of your website and examine once again right here everyday.

 351. Im grateful for the article.Really thank you! Really Great.

 352. I truly appreciate this blog.Thanks Again. Much obliged.

 353. check out says:

  What as up, just wanted to mention, I enjoyed this post. It was funny. Keep on posting!

 354. dokter says:

  Keep up the superb piece of work, I read few posts on this website and I conceive that your website is very interesting and holds lots of excellent information.

 355. Wow, amazing weblog format! How long have you ever been blogging for? you make running a blog glance easy. The full glance of your website is fantastic, as well as the content material!

 356. It as nearly impossible to find well-informed people about this subject, but you sound like you know what you are talking about! Thanks

 357. I went over this web site and I conceive you have a lot of excellent info, saved to favorites (:.

 358. What as up, just wanted to say, I enjoyed this article. It was practical. Keep on posting!

 359. tai nhac says:

  Wonderful post however , I was wanting to know if you could write a litte more on this subject? I ad be very grateful if you could elaborate a little bit further. Appreciate it!

 360. tai nhac says:

  send this post to him. Fairly certain he will have a good read.

 361. Definitely, what a great blog and enlightening posts, I definitely will bookmark your site.Have an awsome day!

 362. Major thankies for the post.Really looking forward to read more. Awesome.

 363. Thank you for sharing this very good article. Very interesting ideas! (as always, btw)

 364. This is a really good tip especially to those new to the blogosphere. Brief but very accurate info Appreciate your sharing this one. A must read article!

 365. What a nice blog for mobile recahrge

 366. ps4 games a says:

  Currently it seems like WordPress is the best
  blogging platform out there right now. (from what I’ve read) Is that
  what you’re using on your blog?

 367. This awesome blog is definitely awesome additionally informative. I have found helluva interesting stuff out of it. I ad love to return again and again. Thanks a lot!

 368. Say, you got a nice blog article.Really thank you!

 369. Just what I was searching for, thankyou for posting.

 370. Thank you for sharing your info. I truly appreciate your efforts and I am waiting for your further post thanks once again.

Leave a Comment