Go to Hell – med NSL

20 Jan 2014

Norsk sjømatnæring som en global aktør er tema når fiskeriminister Elisabeth Aspaker har åpningsforedraget på Sjømatdagene på Hell 21. og 22. januar, i regi av vår samarbeidspartner NSL – Norske Sjømatbedrifters Landsforening.

Det er som vanlig knyttet stor spenning til denne årlige konferansen som av mange oppfattes som sjømatnæringens viktigste møteplass. Fiskeriministeren har her en gylden anledning til å orientere næringen om Regjeringens sjømatpolitikk fremover, når hun på Hell får møte 350 deltakere på årets sjømatdager.

Sjømatnæringen er usubsidiert og lønnsom, og bidrar dessuten sterkt til sysselsetting og verdiskaping langs kysten. Den gir kommuner og stat store skatteinntekter. Først og fremst gir den sunn mat til store deler av verden. Hver dag sender norske oppdrettere 14 millioner laksemåltider ut i verden. Samtidig er sjømatnæringen en av de mest gjennomregulerte næringene som finnes, og søkelyset vil på sjømatdagene bli satt på flere av disse reguleringene. Fiskeriministeren vil formodentlig benytte anledningen til å utdype hva næringen kan forvente av endrete rammebetingelser. I sin politiske plattform har den nye regjeringen varslet vidtgående reformer innenfor havbruk, om bl.a. å ”erstatte dagens konsesjonsordning for havbruksnæringen med en søknadsprosess basert på objektive tildelingskriterier”. Innenfor dagens konsesjonsregime fastslår den politiske plattformen at regjeringen i alle fall ”vil åpne for å øke antallet konsesjoner og øke totalt tillatt biomasse i eksisterende konsesjoner”. Dette er vekstambisjoner som kommer i tillegg til fullføring av den tidligere regjeringens konsesjonsrunde med 45 ”grønne” konsesjoner som vil bli tildelig nær fremtid.

Sentrale politiske beslutningstakere fra de fleste partigruppene på Stortinget vil delta på konferansen. Professor Torgeir Reve (BI) – som har foretatt omfattende analyser av betingelsene for å utvikle sterke verdiskapingsklynger – vil holde et innlegg med den klare og megetsigende titte: ”Fremtiden ligger i havnæringene”. Advokat Halfdan Mellbye – partner i SANDS Advokatfirma DA – vil innlede om fiskelagsloven: ”Ny fiskesalgslov – en rettferdig fastsetting av minstepriser?”. Vårt advokatfirma har en omfattende samarbeidsavtale med Norske Sjømatbedrifters Landsforening, og foreningens 150 medlemmer kan også benytte seg av denne avtalen.

Sjømatdagene vil denne gang også være ramme for et omfattende studentprosjekt – en intens fem dagers Bootcamp for sjømatnæringen. Målet er å få unge studenter til å bli interessert i en karriere i bransjen. Etter en opplæringsfase blir studentene delt opp i team og får 48 timer til å komme opp med kreative og innovative løsninger på en reell problemstilling som eksisterer i dag i norsk sjømatnæring. Det vil bli kåret en vinnergruppe under Sjømatdagene, som er en ypperlig arena for da hele den norske sjømatnæringen er samlet her.  Studentene som deltar vil få et unikt innblikk i mulighetene som eksisterer innenfor norsk sjømatnæring. Vinnergruppen blant studentene vil få presentere sin løsning for forsamlingen. Nærings- og fiskeridepartementet, Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF) og Innovasjon Norge står sammen om dette pilotprosjektet. Målsetningen med prosjektet er å synliggjøre sjømatnæringen som et spennende alternativ for videre karrierevalg.

Om forfatteren

Harald Ellefsen
Harald Ellefsen Harald Ellefsens kompetanseområder er særlig knyttet til strategisk rådgivning, prosjekt- og forretningsutvikling, myndighetskontakt og offentlig forvaltning. Han har gjennom mange år som advokat drevet et omfattende arbeid for havbruksnæringen overfor offentlige myndigheter både på politisk og administrativt nivå, også med forvaltningsmessige problemstillinger og saker overfor fiskeriforvaltningen. Ellefsen sitter i styret i Kverva AS – et av Nordens ledende investeringsselskap innen marin sektor.

13 Comments

 1. At this time it looks like WordPress is the best blogging platform out there right now.

  (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?
  0mniartist asmr

 2. Its such as you learn my thoughts! You seem to grasp so much about this, like you wrote the guide in it or something.
  I feel that you simply can do with a few p.c. to power the message house a bit, but instead of that, that is great blog.
  A fantastic read. I’ll certainly be back. asmr 0mniartist

 3. 0mniartist says:

  Everyone loves it when people come together and share opinions.
  Great blog, stick with it! asmr 0mniartist

 4. bitly.com says:

  I have been browsing online more than 4 hours today, yet
  I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough
  for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made good content as you did,
  the internet will be much more useful than ever before. 0mniartist asmr

 5. Whoa! This blog looks just like my old one! It’s on a
  entirely different subject but it has pretty much
  the same layout and design. Great choice of colors! 0mniartist asmr

 6. our gamefly says:

  Great beat ! I wish to apprentice while you amend
  your site, how can i subscribe for a blog website? The account helped me a acceptable
  deal. I were a little bit acquainted of this your broadcast provided vivid transparent idea

 7. there asmr says:

  Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s truly informative.

  I’m going to watch out for brussels. I will appreciate if
  you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing.
  Cheers!

 8. in asmr says:

  Howdy! I’m at work browsing your blog from my new
  iphone! Just wanted to say I love reading your blog and
  look forward to all your posts! Carry on the excellent work!

 9. and asmr says:

  This text is priceless. When can I find out
  more?

 10. I enjoy what you guys are up too. Such clever work and reporting!
  Keep up the good works guys I’ve included you guys to
  our blogroll.

 11. asmr is says:

  great points altogether, you just won a brand new reader.
  What would you recommend about your put up that you simply made a few days
  ago? Any sure?

 12. Piece of writing writing is also a excitement, if you be acquainted with after that you can write or else it is difficult to
  write.

 13. where asmr says:

  I love reading through an article that will make people think.
  Also, thanks for allowing me to comment!

Leave a Comment