Fiskeridirektoratet kan mangle grunnlag for å avvise søknader om ”grønne konsesjoner”

04 Nov 2013

I juni 2013 utlyste Fiskeridirektoratet ut 45 såkalte ”grønne konsesjoner”, akvakulturtillatelser på spesielle miljørettede vilkår. Frist for å søke på konsesjonene ble satt til 1. oktober 2013. Det kom inn […]

I juni 2013 utlyste Fiskeridirektoratet ut 45 såkalte ”grønne konsesjoner”, akvakulturtillatelser på spesielle miljørettede vilkår. Frist for å søke på konsesjonene ble satt til 1. oktober 2013.

Det kom inn hele 225 søknader fordelt på tre ulike grupper av konsesjoner, men den 30. oktober publiserte Fiskeridirektoratet på sine nettsider at 118 av de 225 sakene ikke vil bli behandlet fordi de formelle kravene til søknadene ikke var oppfylt. De fleste søknadene ble avvist på grunn av manglende dokumentasjon på innbetalt søknadsgebyr, noen på grunn av utilstrekkelig dokumentert betalingsevne, mens atter andre ble avvist fordi søknadene angivelig var signert av en person som ikke hadde fullmakt til å signere på vegne av virksomheten. Det er denne siste gruppen vi vil omtale nærmere i dette blogginnlegget. 

Vi kjenner selvsagt ikke de konkrete omstendigheter i alle enkeltsakene, men en gjennomgang av utlysningsgrunnlaget holdt opp mot alminnelige aksjerettslige regler gir oss grunnlag for å hevde at direktoratet her har stilt krav til dokumentasjon som ikke kan utledes i utlysningsgrunnlag. Det ser også ut til at ”Faggruppa for tildeling av grøne løyver”, som har avvist søknadene, har vurdert de alminnelige aksjerettslige regler omkring beslutningskompetanse og hvem som kan representere selskapene utad feil. Videre har de overtrådt plikten til å forhåndsvarsle søkeren om et mulig avvisningsvedtak. Dette betyr trolig at det for flere av søknadene er besluttet avvisning på et sviktende rettlig grunnlag. 

Hjemmelen for å avvise søknader er forskriftens § 5 tredje ledd annet punktum som lyder:

”Søknader som ikkje inneheld opplysningar som nemnt i bokstav a og c-e blir avviste.”

Ingen av de nevnte bokstaver gjelder signatur av søknaden. Den presise angivelsen av avvisningsgrunner tilsier at det er en uttømmende regel – det vil si at forskriftsgiver har opplistet alle mulige avvisningsgrunner, og at ”Faggruppa for tildeling av grøne løyve” ikke av eget tiltak kan oppstille andre avvisningsgrunner.

Videre taler uklarhetene i de øvrige utlysningsdokumentene for at søkerne må kunne forholde seg til forskriftsteksten.

Om utlysningen av løyvet står det i forskriftens § 4 bokstav d at Fiskeridirektoratet kan stille krav til søknaden.

I utlysningsteksten fra direktoratet sto det:

”Søknaden skal signerast av den eller dei som har fullmakt til å binde søkjaren etter det som er registrert i enhetsregisteret.”

I følge utlysningsteksten skulle bare den eller de som etter opplysningene registrert i Enhetsregisteret kan binde selskapet, kunne signere søknaden.

Av teksten i selve søknadsskjemaet, fremgår det imidlertid at et slikt strengere vilkår om hvem som kunne representere selskapet, likevel ikke er tiltenkt. På søknadsskjemaet sto det:

“Signatur frå nokon som har fullmakt til å binda søkjaren.”

Dette viser at forskriften ikke gir rettslig grunnlag for å avvise søknadene fordi fullmakt til å binde selskapet ikke er lagt ved søknaden.

Når det gjelder hvem som har fullmakt til å binde aksjeselskaper (og det er vel nærmest uten unntak slik søkerne er organisert), vil kretsen av de som kan binde selskapet omfatte både de som etter vedtekter og meldinger til Enhetsregistret har en alminnelig rett til ”å tegne selskapet” og de som eventuelt er gitt en særskilt fullmakt av styret, jfr. aksjelovens §§ 6-30 og 6-31. I tillegg kan daglig leder i kraft av sin stilling ha fullmakt til å foreta slike disposisjoner. Det må imidlertid vurderes konkret i hvert tilfelle.  

Det er vanskelig å forstå hva som skulle være begrunnelsen for å begrense den alminnelige krets av de som kunne opptre på vegen av selskapet, og valgte man en slik løsning måtte dette uttrykkes klart og gjennomgående i utlysningsmaterialet. Når så ikke er tilfelle taler det med tyngde for at de alminnelige regler må legges til grunn. De som er legitimert til å representere selskapet utad, må i alle tilfelle ha en beslutning om søknad fra et kompetent organ i selskapet, noe som i alminnelighet vil være et styrevedtak. Der styret beslutter å søke vil det være hensiktsmessig at styret også bemyndiger en daglig leder til å effektuere søknaden og vedkommende vil da ha en fullmakt til å binde søkeren i så måte.

Siden mange søknader er blitt avvist på grunn av formfeil knyttet til signatur, kan det tyde på at fullmakt til å signere på vegne av selskapet ikke har vært sendt inn sammen med søknadene. I utlysningsgrunnlaget (forskriften, merknadene til forskriften eller i søknadsskjemaet) oppstilles det derimot ingen plikt til å dokumentere et slikt særskilt fullmaktsforhold og derved kan ikke manglende dokumentasjon utgjøre et grunnlag for avvisning. Som vist gir forskriften heller ikke grunnlag for å oppstille et slikt krav, jfr. § 5, tredje ledd annet punktum. I etterkant må det være tilstrekkelig at kompetent organ i selskapet, bekrefter at slik fullmakt forelå på søknadstidspunktet.      

Avvisningsvedtakene kan imidlertid påklages innen tre uker, jf. fvl. §§ 28 og 29. Dersom søknaden i utgangspunktet ble sendt inn i tide, og det forelå gyldig fullmakt fra styret til den som signerte søknaden, er det vår mening at avvisningen bør påklages og fullmakten vedlegges klagen.

Av forskriftens § 4 bokstav c følger:

”at det ikkje er mogleg å endre søknaden eller komme med tilleggsopplysningar etter at søknadsfristen er gått ut”

Det følger av merknadene til § 4 at denne regelen er inntatt på grunn av den særlige karakteren som tildelingsrunden har – det er en konkurranse om å ha den beste mulige løsningen. Etter vår mening kan dokumentasjon på at den som signerte hadde gyldig fullmakt til å binde selskapet, ikke anses som endring eller tilleggsopplysninger da det ikke rokker ved innholdet i søknaden. Følgelig bør ikke endringsforbudet være til hinder for at klager gis medhold slik at søknaden kan behandles.

Det foreligger i tillegg brudd på den alminnelige plikt til å forhåndsvarsle søkeren der direktoratet mener det kan foreligge grunnlag for slik avvisning.

Kontakt:

Ole-Martin Lund Andreassen, dr. juris/partner
oma@sands.no
Tlf.: 480 16 513

Lisa Mattea Elvevold, advokatfullmektig
lme@sands.no
Tlf.: 930 99 913

Om forfatteren

Ole-Martin Lund Andreassen
Ole-Martin Lund Andreassen Ole-Martin Lund Andreassen er blant landets mest erfarne fiskeriadvokater. Han har særlig arbeidet med saker knyttet til kjøp/salg, strukturering av fartøy/rederivirksomhet, samt spørsmål knyttet til fiskerettigheter og fiskeriforvaltning.

737 Comments

 1. You can certainly see your expertise in the article you write.

  The arena hopes for more passionate writers such as you
  who aren’t afraid to say how they believe. At all times go after your heart.

 2. I’m not sure exactly why but this web site is loading incredibly slow for me.
  Is anyone else having this issue or is it a issue on my end?
  I’ll check back later on and see if the problem
  still exists.

 3. Hey just wanted to give you a quick heads up. The text in your post seem to be running off the screen in Opera.
  I’m not sure if this is a formatting issue or something to do
  with web browser compatibility but I figured I’d post to let you know.

  The design and style look great though! Hope you get the problem fixed
  soon. Cheers

 4. Generally I don’t read article on blogs, but I wish to say that this write-up
  very forced me to try and do it! Your writing style has been amazed me.
  Thank you, very nice article.

 5. I have been browsing on-line more than 3 hours lately, but I never found any interesting article like yours.

  It’s lovely value enough for me. In my view, if all website owners and bloggers made good content as you
  did, the web will be a lot more useful than ever before.

 6. Natalie says:

  Have you ever thought about including a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is important and everything. But think of if you
  added some great pictures or videos to give your posts more, “pop”!
  Your content is excellent but with pics and video clips, this blog could definitely be one of the greatest in its field.
  Amazing blog!

 7. XEvil – det beste captcha solver verktøy med ubegrenset antall løsninger, uten tråd nummer grenser og høyeste presisjon!
  XEvil 5.0 støtter mer enn 12.000 typer bilde-captcha, inkludert ReCaptcha, Google captcha, Yandex captcha, Microsoft captcha -, Damp-captcha, SolveMedia, ReCaptcha-2 og (JA!!!) ReCaptcha-3 også.

  1.) Fleksibel: du kan justere logikk for ustandard captchas
  2.) Enkel: bare start XEvil, trykk på 1 – knappen og det vil automatisk godta captchas fra ditt program eller skript
  3.) Rask: 0,01 sekunder for enkel captchas, ca 20..40 sekunder for ReCaptcha-2, og 5…8 sekunder for ReCaptcha-3

  Du kan bruke XEvil med noen SEO/SMM-programvaren, alle parser av passord-kontrolløren, en hvilken som helst analytics-program, eller en egendefinert skript:
  XEvil støtter mest kjente anti-captcha-tjenester API: 2Captcha, RuCaptcha, AntiGate.com (Anti-Captcha), DeathByCaptcha, etc.

  Interessert? Bare søk på Google “XEvil” for mer info
  Du leser dette – så det fungerer! 😉

  XEvil.Net

  Hensyn, Lolitaviedo1803

 8. XEvil – det beste captcha solver verktøy med ubegrenset antall løsninger, uten tråd nummer grenser og høyeste presisjon!
  XEvil 5.0 støtter mer enn 12.000 typer bilde-captcha, inkludert ReCaptcha, Google captcha, Yandex captcha, Microsoft captcha -, Damp-captcha, SolveMedia, ReCaptcha-2 og (JA!!!) ReCaptcha-3 også.

  1.) Fleksibel: du kan justere logikk for ustandard captchas
  2.) Enkel: bare start XEvil, trykk på 1 – knappen og det vil automatisk godta captchas fra ditt program eller skript
  3.) Rask: 0,01 sekunder for enkel captchas, ca 20..40 sekunder for ReCaptcha-2, og 5…8 sekunder for ReCaptcha-3

  Du kan bruke XEvil med noen SEO/SMM-programvaren, alle parser av passord-kontrolløren, en hvilken som helst analytics-program, eller en egendefinert skript:
  XEvil støtter mest kjente anti-captcha-tjenester API: 2Captcha.com, RuCaptcha, AntiGate.com (Anti-Captcha.com), DeathByCaptcha, etc.

  Interessert? Bare søk på YouTube “XEvil” for mer info
  Du leser dette – så det fungerer! 😉

  XEvil.Net

  Hensyn, Lolitaviedo6208

 9. rE2wUT Thanks for sharing, this is a fantastic blog.Much thanks again. Really Great.

 10. You could certainly see your skills within the work you write. The world hopes for more passionate writers such as you who are not afraid to mention how they believe. At all times go after your heart.

 11. Thank you for your post.Really looking forward to read more. Great.

 12. CharlesCrymn says:

  wsu blue book TELECHARGER GRATUITEMENT book numero 1 christian graniou

 13. Casino La Valsi Re Brasserie Pokeon Emeraude Cheat Casino Poussette Cosy Geant Casino

 14. browse says:

  I?ll right away clutch your rss as I can at to find your e-mail subscription link or newsletter service. Do you ave any? Please allow me know in order that I may subscribe. Thanks.

 15. Serveur Teamspeak Gratuit 100 Slots Le Casino Du Bellagio Las Vegas Anniversaire Casino Carnac

 16. Within the occasion you can email myself by incorporating suggestions in how you have produced your web site search this brilliant, I ad personally have fun right here.

 17. about dreams says:

  Thank you, I have recently been looking for info about this subject for ages and yours is the best I ave discovered till now. But, what about the bottom line? Are you sure about the source?

 18. Well I truly liked studying it. This information procured by you is very practical for correct planning.

 19. Really informative post.Thanks Again. Fantastic.

 20. value. But, with the increased revenue will come the

 21. for details says:

  Wow, wonderful blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your site is magnificent, let alone the content!

 22. Wow, incredible blog structure! How lengthy have you been running a blog for? you made blogging glance easy. The full glance of your site is great, let alone the content!

 23. go to see says:

  I’m book-marking and will be tweeting this to my followers!

 24. Thanks for sharing, this is a fantastic post.Really thank you! Really Cool.

 25. Fidelwaype says:

  MEET HOT LOCAL GIRLS TONIGHT WE GUARANTEE FREE SEX DATING IN YOUR CITY CLICK THE LINK:
  FREE SEX

 26. Thanks again for the blog post.Really looking forward to read more. Really Cool.

 27. You have observed very interesting points ! ps decent website. There as always one who loves and one who lets himself be loved. by W. Somerset Maugham.

 28. 752741 293397The the next time I just read a weblog, I truly hope that this doesnt disappoint me approximately brussels. Get real, Yes, it was my option to read, but I actually thought youd have some thing intriguing to say. All I hear is normally a couple of whining about something that you could fix when you werent too busy searching for attention. 667940

 29. 威而鋼 says:

  Thank you ever so for you blog post.Thanks Again. Keep writing.

 30. My blog site is in the exact same niche as yours and my visitors would certainly benefit from some of the

 31. VIAGRA says:

  Looking forward to reading more. Great blog. Really Great.

 32. 犀利士 says:

  pretty useful material, overall I imagine this is well worth a bookmark, thanks

 33. Some truly nice and utilitarian info on this web site, as well I conceive the style and design contains good features.

 34. What as Happening i am new to this, I stumbled upon this I ave found It absolutely useful and it has helped me out loads. I hope to contribute & assist other users like its helped me. Great job.

 35. 情趣用品 says:

  This is one awesome blog.Really looking forward to read more. Will read on

 36. Incredible quest there. What occurred after? Take care!

 37. Thanks funny locate Loli Preteen I stroke sorry in support of the woman who had to shove a camera up her pussy and next retrieve the film.

 38. Very good post.Thanks Again. Much obliged.

 39. 樂威壯 says:

  Im grateful for the blog article.Thanks Again. Much obliged.

 40. Very good blog.Much thanks again. Fantastic.

 41. the reason that it provides feature contents, thanks

 42. check says:

  wow, awesome article.Really looking forward to read more. Much obliged.

 43. pretty beneficial material, overall I believe this is worthy of a bookmark, thanks

 44. Woh I love your posts, saved to my bookmarks!.

 45. You made a few nice points there. I did a search on the theme and found nearly all people will have the same opinion with your blog.

 46. That is really interesting, You are an overly skilled blogger.

 47. go to says:

  Thanks for the post.Really looking forward to read more. Will read on

 48. weeks of hard work due to no back up. Do you have any solutions to stop hackers?

 49. Muchos Gracias for your article.Much thanks again. Awesome.

 50. This is a topic that as near to my heart Cheers! Where are your contact details though?

 51. Really informative article.Really thank you! Will read on

 52. SEO Dubai says:

  I value your useful article. awe-inspiring job. I chance you produce additional. I will carry taking place watching

 53. Wow, what a video it is! Truly good feature video, the lesson given in this video is really informative.

 54. Regards for all your efforts that you have put in this. very interesting information.

 55. I think this is a real great post.Really thank you! Much obliged.

 56. liberals liberals liberals employed by non-public enterprise (or job creators).

 57. Im grateful for the blog.Really thank you! Great.

 58. Telugu Movie says:

  It as genuinely very complex in this busy life to listen news on TV, thus I only use internet for that purpose, and get the most up-to-date news.

 59. Click aqui says:

  Rattling superb info can be found on web site. Preach not to others what they should eat, but eat as becomes you, and be silent. by Epictetus.

 60. Video gratuit lesbienne porno entre femmes

 61. Thank you for your post.Really thank you! Really Great.

 62. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I ave really enjoyed browsing your blog posts. After all I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

 63. go to says:

  Real good info can be found on blog.

 64. Im obliged for the article.Much thanks again.

 65. Really appreciate you sharing this article post.Much thanks again. Really Great.

 66. Vidy says:

  Im thankful for the article post. Really Great.

 67. It as hard to find expert persons by this matter, then again you sound like you already make out what you are talking about! Thanks

 68. Nice blog here! Also your site loads up very fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my web site loaded up as quickly as yours lol

 69. 595666 42115wonderful issues altogether, you just gained a new reader. What could you recommend about your post which you made some days inside the past? Any positive? 412158

 70. Rudolf says:

  all the time i used to read smaller articles or reviews which also clear their motive, and that is
  also happening with this article which I am reading now.

 71. for details says:

  This unique blog is obviously interesting and also diverting. I have picked up many handy things out of it. I ad love to go back over and over again. Cheers!

 72. Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you penning this write-up plus the rest of the website is extremely good.

 73. Nice blog about WALSH | ENDORA. I appreciate you taking the time to write about this insightful topic. Have a great day and when you have a few seconds, visit my blog about vin number decoder!

 74. Anthonybaw says:
 75. Thank you for what you might have. This really is the most effective submit IaаАа’б‚Т€ТšаЂаŒаАа’б‚Т€ТžаБТžve read

 76. It as hard to come by knowledgeable people on this topic, however, you seem like you know what you are talking about! Thanks

 77. Say, you got a nice blog article.Really thank you! Awesome. ventolin

 78. Thanks for the blog article. Keep writing. sex gifs

 79. click here says:

  Really enjoyed this article.Really looking forward to read more. Really Cool.

 80. Thanks so much for the article.Much thanks again. Keep writing.

 81. Very good article! We will be linking to this great content on our
  site. Keep up the good writing.

 82. Anthonybaw says:
 83. I simply couldn’t depart your website before suggesting that I really enjoyed the standard info a person supply on your guests? Is gonna be back incessantly to investigate cross-check new posts.

 84. Thanks , I’ve just been looking for information about this topic for a long time and yours is the greatest I’ve found out till now.
  However, what concerning the conclusion? Are you positive about the source?

 85. sitio web says:

  This is very interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I ave shared your site in my social networks!

 86. Im thankful for the blog post.Really looking forward to read more. Much obliged.

 87. I value the post.Really thank you! Cool.

 88. I was able to find good advice from your blog posts.

 89. lesbian porn says:

  You are my role designs. Many thanks to the post

 90. Very good article. I absolutely love this website. Thanks!

 91. lesbian porn says:

  You made some good points there. I looked on the internet for the topic and found most people will approve with your website.

 92. Really appreciate you sharing this blog.Much thanks again. Great.

 93. go to see says:

  pretty helpful material, overall I believe this is really worth a bookmark, thanks

 94. Regards for this wondrous post, I am glad I detected this web site on yahoo.

 95. j.mp says:

  Whats up this is kind of of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
  I’m starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get guidance from someone with
  experience. Any help would be enormously appreciated!

 96. You have made some good points there. I checked on the net to find out more about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site.

 97. This is a really good tip especially to those new to the blogosphere. Brief but very accurate info Many thanks for sharing this one. A must read article!

 98. There as definately a great deal to learn about this topic. I like all the points you made.

 99. View Site says:

  This can be a really very good study for me, Should admit which you are one of the best bloggers I ever saw.Thanks for posting this informative article.

 100. I see something truly special in this site.

 101. asmr was says:

  obviously like your web site however you need to check the spelling
  on quite a few of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to tell the truth then again I’ll definitely
  come back again.

 102. If you are going for most excellent contents like myself, simply visit this website every
  day since it offers quality contents, thanks

 103. Major thanks for the blog.Really thank you! Really Great.

 104. more info says:

  Very exciting points you have observed, appreciate this for adding. Great may be the art regarding beginning, but greater will be the art of ending. by Henry Wadsworth Longfellow.

 105. Very informative blog post.Thanks Again.

 106. I think this is a real great blog post.Really thank you!

 107. Very nice blog post. I absolutely love this website. Keep it up!

 108. Maybe that is you! Looking ahead to look you.

 109. well written article. I all be sure to bookmark it and come back to read more

 110. Normally I don at read article on blogs, but I wish to say that this write-up very compelled me to try and do so! Your writing style has been amazed me. Thank you, quite great post.

 111. Thanks for sharing, this is a fantastic blog article.Much thanks again. Great.

 112. Jasoncaupt says:
 113. AnthonyMit says:
 114. see more says:

  Thanks-a-mundo for the article post. Great.

 115. Harrysoapy says:
 116. Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is magnificent, as well as the content!

 117. to read more says:

  Well I really enjoyed reading it. This post procured by you is very constructive for proper planning.

 118. Harrysoapy says:
 119. Jasoncaupt says:
 120. go to see says:

  Your method of describing the whole thing in this paragraph is really nice, all be able to effortlessly be aware of it, Thanks a lot.

 121. Jasoncaupt says:
 122. Harrysoapy says:
 123. Brianstink says:
 124. AnthonyMit says:
 125. asmr on says:

  Excellent blog right here! Also your site loads up fast!
  What web host are you the usage of? Can I get your affiliate link to your host?
  I desire my site loaded up as fast as yours lol

 126. AnthonyMit says:
 127. Harrysoapy says:
 128. AnthonyMit says:
 129. Harrysoapy says:
 130. I think this is a real great article post.Thanks Again. Really Great.

 131. Brianstink says:
 132. view says:

  Im thankful for the blog.Really thank you! Really Great.

 133. AnthonyMit says:
 134. You made some decent points there. I looked on the internet for the subject and found most guys will consent with your blog.

 135. Moreover, The contents are masterpiece. you have performed a wonderful activity in this subject!

 136. Pretty! This has been an incredibly wonderful post. Many thanks for supplying this information.

 137. Brianstink says:
 138. Harrysoapy says:
 139. Brianstink says:
 140. Jasoncaupt says:
 141. Brianstink says:
 142. AnthonyMit says:
 143. Brianstink says:
 144. Hello! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche.
  Your blog provided us beneficial information to work on. You have done
  a outstanding job!

 145. This is a topic which is close to my heart… Take care!
  Exactly where are your contact details though?

 146. Jasoncaupt says:
 147. Brianstink says:
 148. was looking on Aol for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say thank you for a tremendous

 149. Brianstink says:
 150. I’а†ve read several good stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I wonder how much effort you put to create this kind of magnificent informative web site.

 151. Online Article Every once in a while we choose blogs that we read. Listed above are the latest sites that we choose

 152. Jasoncaupt says:
 153. Really good info! Also visit my web-site about Clomid pills

 154. Thanks a lot for the post.Thanks Again. Great.

 155. lot and never manage to get anything done.

 156. Yayoo.fr mail tirage gratuit tarot de l amour

 157. There is visibly a lot to realize about this. I think you made certain good points in features also.

 158. More about the author Why does Firefox not work since I downloaded yahoo instant messenger?

 159. Im grateful for the blog post. Fantastic.

 160. home page says:

  the Zune Social is also great fun, letting you find others with shared tastes and becoming friends with them.

 161. bbo says:

  Really appreciate you sharing this post.Thanks Again. Really Great.

 162. see the link says:

  Super-Duper site! I am loving it!! Will be back later to read some more. I am bookmarking your feeds also

 163. get the deal says:

  You have made some really good points there. I looked on the net to learn more about the issue and found most individuals will go along with your views on this website.

 164. Im thankful for the blog.Thanks Again. Really Cool.

 165. dart token says:

  That is a great tip particularly to those fresh to the blogosphere.

 166. click here says:

  romantic relationship world-wide-web internet websites, it as really effortless

 167. view says:

  Very informative blog article. Really Cool.

 168. go to see says:

  Very good blog post.Really thank you! Keep writing.

 169. Perfectly composed content material , thankyou for entropy.

 170. live sex says:

  It as enormous that you are getting ideas from this piece of writing as well as from our dialogue made at this place.

 171. Really informative article.Really thank you! Awesome.

 172. I want to start a fashion blog but have no idea where to start?

 173. herbceo says:

  Im thankful for the blog post.Thanks Again. Fantastic.

 174. Kelvintaf says:

  Услуги по изготовлению гранитных памятников, оград и столов на могилу.
  https://монумент64.рф

 175. Thank you for another great article. Where else may anybody get that type
  of info in such an ideal means of writing? I’ve a
  presentation subsequent week, and I am on the search for such information. asmr https://app.gumroad.com/asmr2021/p/best-asmr-online asmr

 176. We stumbled over here different page and thought I might as well check things out. I like what I see so now i am following you. Look forward to exploring your web page repeatedly.

 177. It’s an awesome post in favor of all the online viewers;
  they will take advantage from it I am sure.
  quest bars http://bitly.com/3C2tkMR quest bars

 178. http://j.mp says:

  I don’t even know the way I finished up here,
  but I believed this put up used to be good. I do not recognize who you are however
  definitely you are going to a well-known blogger in case you aren’t already.
  Cheers! scoliosis surgery https://0401mm.tumblr.com/ scoliosis surgery

 179. tinyurl.com says:

  I’ll immediately take hold of your rss as I can not
  to find your e-mail subscription link or newsletter service.
  Do you’ve any? Kindly allow me recognize in order that I may
  subscribe. Thanks. ps4 https://bitly.com/3z5HwTp ps4 games

 180. Paragraph writing is also a excitement, if you know after that you
  can write or else it is difficult to write. scoliosis surgery https://coub.com/stories/962966-scoliosis-surgery scoliosis surgery

 181. Helpful info. Lucky me I discovered your site unintentionally, and I’m surprised why this
  twist of fate didn’t took place earlier! I bookmarked it.
  quest bars https://www.iherb.com/search?kw=quest%20bars quest
  bars

 182. http://j.mp/ says:

  Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog
  that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some
  time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.
  cheap flights http://1704milesapart.tumblr.com/ cheap flights

 183. Terrific work! This is the type of info that should be shared around the net. Shame on the search engines for not positioning this post higher! Come on over and visit my site. Thanks =)

 184. Very good article! We are linking to this particularly great article on our site. Keep up the good writing.

 185. just go to says:

  Wonderful post! We are linking to this great content on our site. Keep up the great writing.

 186. this website says:

  This unique blog is really interesting additionally diverting. I have found many helpful stuff out of this amazing blog. I ad love to go back over and over again. Thanks!

 187. relating to this article. I wish to read even more issues about it!

 188. check says:

  Thanks for sharing, this is a fantastic post.Really looking forward to read more. Keep writing.

 189. This is one awesome blog article.Thanks Again. Great.

 190. Very informative blog.Really looking forward to read more. Awesome.

 191. Im obliged for the article post.Really looking forward to read more. Will read on

 192. you ave got a great weblog here! would you like to make some invite posts on my weblog?

 193. This blog is obviously entertaining and factual. I have found a lot of useful tips out of this amazing blog. I ad love to return over and over again. Thanks a lot!

 194. Your style is really unique in comparison to other people I ave read stuff from. Thanks for posting when you have the opportunity, Guess I will just book mark this site.

 195. Pretty! This was an incredibly wonderful post. Thanks for providing this info.

 196. There as definately a great deal to know about this subject. I love all of the points you ave made.

 197. when it comes when it comes to tv fashion shows, i really love Project Runway because it shows some new talents in the fashion industry**

 198. This particular blog is really interesting additionally amusing. I have discovered a bunch of helpful advices out of this blog. I ad love to come back again soon. Thanks!

 199. Tattoo says:

  Sweet blog! I found it while surfing around on Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I ave been trying for a while but I never seem to get there! Many thanks

 200. incredibly great submit, i really appreciate this internet internet site, carry on it

 201. Your method of telling everything in this article is genuinely pleasant, all can without difficulty know it, Thanks a lot.

 202. Stevenblupe says:

  Строительно-монтажные работы на высоком уровне. Пластиковые окна, входные и межкомнатные двери, заборы, кровля и фасад.
  http://plaststroy64.ru/

 203. click here says:

  You made some decent points there. I looked on the internet for the topic and found most individuals will agree with your website.

 204. for details says:

  Thank you ever so for you article post.Much thanks again. Will read on

 205. Jasoncaupt says:
 206. You are my breathing in, I possess few web logs and rarely run out from to brand.

 207. There is certainly a great deal to learn about this subject. I really like all the points you made.

 208. Rodneyinany says:

  reduslim pillole
  Rodneyinany

 209. Rodneyinany says:
 210. Wow! This can be one particular of the most helpful blogs We ave ever arrive across on this subject. Basically Magnificent. I am also a specialist in this topic therefore I can understand your effort.

 211. from here says:

  Really informative blog.Really looking forward to read more. Keep writing.

 212. direct link says:

  Tremendous issues here. I am very glad to see your article. Thank you so much and I am looking forward to contact you. Will you please drop me a mail?

 213. wow, awesome blog post.Really looking forward to read more. Awesome.

 214. Just what I was searching for, thanks for posting.

 215. Your style is so unique compared to other folks I have read stuff from. Thank you for posting when you have the opportunity, Guess I all just bookmark this site.

 216. Thanks-a-mundo for the article post.Thanks Again. Much obliged.

 217. Really informative blog.Really thank you! Really Great.

 218. IaаАа’б‚Т€ТšаЂаŒаАа’б‚Т€ТžаБТžve recently started a site, the info you offer on this site has helped me tremendously. Thank you for all of your time & work.

 219. You ave made some decent points there. I looked on the net for more information about the issue and found most people will go along with your views on this site.

 220. check says:

  You, my friend, ROCK! I found just the info I already searched everywhere and just could not find it. What an ideal web-site.

 221. This unique blog is obviously cool and also diverting. I have found a bunch of useful things out of this amazing blog. I ad love to go back over and over again. Cheers!

 222. to read more says:

  Normally I don at read article on blogs, but I wish to say that this write-up very compelled me to try and do so! Your writing style has been amazed me. Thank you, quite great post.

 223. Wow, great article post.Really thank you! Great.

 224. Im grateful for the blog post.Really thank you! Awesome.

 225. Tattoo Shops says:

  It as best to take part in a contest for top-of-the-line blogs on the web. I all suggest this website!

 226. more info says:

  Major thankies for the blog.Really thank you! Fantastic.

 227. There is definately a lot to learn about this subject. I really like all the points you have made.

 228. Im thankful for the blog post. Really Cool.

 229. Thank You For Your Info. I like to look around the internet, often I will just go to Stumble Upon and follow thru

 230. This awesome blog is obviously interesting additionally informative. I have discovered helluva interesting tips out of this blog. I ad love to go back every once in a while. Cheers!

 231. up the great work! You realize, lots of people are looking round for

 232. I truly appreciate this blog.Much thanks again. Really Great.

 233. porn movies says:

  Looking forward to reading more. Great article.Really thank you! Really Cool.

 234. browse says:

  I will immediately seize your rss feed as I can not to find your email subscription hyperlink or newsletter service. Do you ave any? Kindly allow me realize so that I could subscribe. Thanks.

 235. for details says:

  Merely wanna input that you have a very decent website , I love the layout it actually stands out.

 236. This website was how do you say it? Relevant!! Finally I ave found something that helped me. Many thanks!

 237. Thanks-a-mundo for the post.Thanks Again. Keep writing.

 238. It as hard to find well-informed people on this subject, however, you sound like you know what you are talking about! Thanks

 239. Thanks so much for the blog article.Thanks Again.

 240. Nima says:

  This blog is obviously interesting and informative. I have picked many useful things out of this blog. I ad love to go back every once in a while. Thanks a lot!

 241. Ruiz says:

  There is definately a lot to find out about this subject. I like all of the points you made.

 242. Kazem says:

  Its hard to find good help I am forever proclaiming that its hard to find quality help, but here is

 243. Luong says:

  on this blog loading? I am trying to determine if its a problem on my end or if it as the blog.

 244. Karrie says:

  Your style is so unique in comparison to other folks I have read stuff from. Thank you for posting when you ave got the opportunity, Guess I will just book mark this web site.

 245. Okay you are right, actually PHP is a open source and its help we can obtain free from any community or web page as it occurs at this place at this web page.

 246. Woah! I am really loving the template/theme of this blog. It as simple, yet effective.

 247. Любинский верни ICO деньги apartment for rent in paterson n j, мошенник. how to rent an apartment without proof of income

 248. Major thanks for the post.Much thanks again. Much obliged.

 249. Looking mail to reading added. Enormous article.Really looking to the fore to interpret more. Keep writing.

 250. Some really quality blog posts on this site, saved to fav.

 251. Thanks so much for the blog. Will read on

 252. skokie apartment for rent

 253. apartment for rent in richmond hill luxury apartments XoXoJI

 254. the landmark apartments flintridge apartments apartments for rent redondo beach

 255. palomar apartments manhattan apartments for sale golfside lake apartments

 256. river park place apartments apartments in port arthur tx yuma apartments

 257. studio apartments san jose apartments near asu tempe luxury apartments nashville

 258. bristol park apartments alaska apartments galloway village apartments

 259. aviator apartments mother in law apartment hillcrest village apartments

 260. southaven apartments one bedroom apartments waterfront apartments

 261. apartments for rent in montgomery al equinox apartments jamboree apartments

 262. prairie creek apartments arcadia cove apartments auburn place apartments

 263. 2 bedroom apartments nyc legacy ridge apartments rosemont apartments

 264. houston lake apartments apartments in rosslyn va apartments in florence sc

 265. bayonne apartments villa hermosa apartments mill pond apartments

 266. apartments in clinton ms st lucia apartments apartments in kalamazoo mi

 267. cute apartments skyline apartments syracuse the savoy apartments

 268. apartments in houston charleston apartments for rent garden terrace apartments

 269. enclave apartments grand reserve apartments studio apartments columbus ohio

 270. sterling apartments apartments in palmdale ca apartments in bozeman mt

 271. couches that come apart highlands denver apartments hyde park chicago apartments

 272. apartments for rent in south gate apartments in sanford nc apartment complexes near me for rent

 273. Thanks for sharing this good post. Very interesting ideas! (as always, btw)

 274. farmingdale apartments doraville apartments coral gables apartments

 275. port orchard apartments pleasant run apartments woodland trace apartments

 276. pretty valuable stuff, overall I feel this is worthy of a bookmark, thanks

 277. boardwalk apartments jamestown apartments highland lake apartments

 278. how far apart do contractions start sterling heights apartments harrisburg apartments

 279. country club apartments prairie creek apartments valley brook apartments

 280. the artisan luxury apartment homes apartments in st joseph mi regency court apartments

 281. This unique blog is no doubt entertaining and also informative. I have chosen many helpful advices out of this amazing blog. I ad love to return over and over again. Thanks!

 282. mercer island apartments apartments for rent louisville ky wellington park apartments

 283. pretty useful material, overall I consider this is worthy of a bookmark, thanks

 284. senior apartments henderson nv apartments for rent in oxnard riva apartments

 285. canterbury square apartments audere apartments apartments in san antonio tx

 286. 2 bedroom 2 bathroom apartments river run apartments windsor forest apartments

 287. rivergreen apartments miramar lakes apartments riverfront apartments

 288. apartments in longmont co apartments for rent in orlando apartments for rent fort wayne

 289. cityline apartments apartment cost cheap one bedroom apartments

 290. apartments in edinburg tx ann arbor apartments for rent apartments for rent in schaumburg

 291. cheval apartments furnished apartments for rent clear creek apartments

 292. apartments panama city beach fl studio apartments for rent near me caden apartments

 293. 5 feet apart says:

  apartments in summerlin las vegas seattle apartments for rent apartments in hope mills nc

 294. apartments for rent in delaware apartments in weslaco tx apartment realtor

 295. fairlawn apartments apartment complexes san diego apartments in sparks

 296. apartments for rent that accept section 8 palm west apartments apartments in ridgeland ms

 297. lebanon nh apartments silver creek apartments farmingdale apartments

 298. 3 month lease apartments harmony apartments champions park apartments

 299. barrington place apartments apartments in andover ma affordable apartments in nyc

 300. cascata apartments apartments in enfield ct apartments for rent in murrieta

 301. apartments in blaine mn sterling heights apartments weston apartments

 302. rock island apartments how to take apart a keurig marsh creek apartments

 303. apartments for rent billings mt townhouse vs apartment springview apartments

 304. wake forest apartments town & country apartments college park apartments

 305. jamestown apartments apartments in goodyear az the grandstand apartments

 306. apple creek apartments apartments in plano tx viridian apartments

 307. one bedroom apartments for rent near me executive apartments 2 bedroom apartments for rent in brooklyn

 308. blue ash apartments alabama apartments apartment 407

 309. apartments in akron ohio eden park apartments huntington square apartments

 310. sun prairie apartments farmington apartments apartments in sioux city

 311. This blog was how do you say it? Relevant!! Finally I ave found something that helped me. Thanks!

 312. This can be a really very good study for me, Should admit which you are a single of the best bloggers I ever saw.Thanks for posting this informative write-up.

 313. downtown cleveland apartments highland walk apartments apartments in center city philadelphia

 314. pine oaks apartments apartments in murfreesboro tn apartments in birmingham

 315. south boston apartments for rent laurel crossing apartments hunters point apartments

 316. apartments in germany apartment house wrestling craigslist ny apartments

 317. woodland hills apartments del sol apartments pine hill apartments

 318. Very exciting points you have observed, appreciate this for adding. Great may be the art regarding beginning, but greater will be the art of ending. by Henry Wadsworth Longfellow.

 319. spring valley apartments hopkins apartments 6 feet apart

 320. west village apartments detroit apartments all bills paid apartments tulsa

 321. beacon hill apartments boston haven apartments take apart ps4 controller

 322. oxnard apartments apartments in frederick md couches for small apartments

 323. cheap apartments in ct apartments in stockbridge ga apartments with garages

 324. buckhead apartments for rent bella vita apartments long beach apartments for rent

 325. continental apartments laurel park apartments tradewinds apartment hotel

 326. apartments in slidell la north park apartments fenwick apartments

 327. gated apartments near me biloxi apartments sapphire apartments

 328. auburn hills apartments palatine apartments apartments for rent available now

 329. appian way apartments wellington woods apartments palm garden apartments

 330. downtown columbus apartments palm coast apartments seaport apartments

 331. austin park apartments captiva club apartments sonoma apartments

 332. pretty practical material, overall I think this is well worth a bookmark, thanks

 333. Thank you ever so for you article.Thanks Again. Will read on

 334. for details says:

  Thanks for the post.Thanks Again. Really Cool.

 335. glenrock apartments rentberry scam ico 30m$ raised highview apartments

 336. apartments in apache junction rentberry scam ico 30m$ raised riverview apartments

 337. rollingwood apartments rentberry scam ico 30m$ raised apartments in buford ga

 338. apartments for rent in inglewood rentberry scam ico 30m$ raised apartments on 280

 339. apartments in winder ga rentberry scam ico 30m$ raised lakebridge apartments

 340. chartwell apartments rentberry scam ico 30m$ raised alderbrook apartments

 341. knightsbridge apartments rentberry scam ico 30m$ raised antelope apartments

 342. st charles apartments rentberry scam ico 30m$ raised san francisco apartments for rent craigslist

 343. azalea hill apartments rentberry scam ico 30m$ raised londonderry nh apartments

 344. taylor apartments rentberry scam ico 30m$ raised westmont apartments

 345. sunburst apartments rentberry scam ico 30m$ raised pinewood apartments

 346. falling water apartments rentberry scam ico 30m$ raised apartments for rent st louis mo

 347. apartments for rent in harrisburg pa rentberry scam ico 30m$ raised bristol square apartments

 348. west sacramento apartments rentberry scam ico 30m$ raised bentley green apartments

 349. apartments in lees summit rentberry scam ico 30m$ raised crossroads apartments

 350. cambria apartments rentberry scam ico 30m$ raised national apartment association

 351. tierra del sol apartments rentberry scam ico 30m$ raised casa verde apartments

 352. colony bay apartments rentberry scam ico 30m$ raised caldwell apartments

 353. savannah place apartments rentberry scam ico 30m$ raised apartment lease agreement

 354. apartments in st augustine fl rentberry scam ico 30m$ raised dover apartments

 355. apartments for sale in dallas rentberry scam ico 30m$ raised jefferson square apartments

 356. place one apartments rentberry scam ico 30m$ raised lakeside apartments

 357. redding apartments rentberry scam ico 30m$ raised innovation apartments

 358. luna apartments rentberry scam ico 30m$ raised vista village apartments

 359. the reserve apartments rentberry scam ico 30m$ raised firestone apartments

 360. the asher apartments rentberry scam ico 30m$ raised small studio apartment ideas

 361. apartments in hamilton ohio rentberry scam ico 30m$ raised kingsbridge apartments

 362. edition apartments rentberry scam ico 30m$ raised bowie apartments

 363. prada shoes ??????30????????????????5??????????????? | ????????

 364. Really appreciate you sharing this blog article.Really thank you!

 365. covina apartments rentberry scam ico 30m$ raised hidden hills apartments

 366. the vine apartments rentberry scam ico 30m$ raised tapestry park apartments

 367. Really informative post.Thanks Again. Really Cool.

 368. apartments in canton ga rentberry scam ico 30m$ raised portofino apartments

 369. longwood apartments rentberry scam ico 30m$ raised apartments in smyrna tn

 370. The app is called Budget Planner Sync, a finance calendar.

 371. luke combs 6 feet apart rentberry scam ico 30m$ raised apartments in lancaster ohio

 372. can you mount a tv in an apartment rentberry scam ico 30m$ raised pinnacle highland apartments

 373. wildcreek apartments rentberry scam ico 30m$ raised brooklyn park apartments

 374. forney apartments rentberry scam ico 30m$ raised madera apartments

 375. mandalay apartments rentberry scam ico 30m$ raised live active apartments

 376. the junction apartments rentberry scam ico 30m$ raised tivoli apartments

 377. one bed apartment for rent rentberry scam ico 30m$ raised cheap 3 bedroom apartments

 378. nug says:

  ibuprofen before bed my website

 379. Very good info. Lucky me I came across your blog by chance (stumbleupon). I ave book-marked it for later!

 380. I truly appreciate this article post. Cool.

 381. Nice post. Thanks for sharing this exciting post with us. I enjoy at the time of reading this article. You have done a great job by sharing this post with us. Keep it up.

 382. Wonderful site. Plenty of helpful information here. I am sending it to a few buddies ans also sharing in delicious. And certainly, thanks in your effort!

 383. Microsoft has plans, especially in the realm of games, but I am not sure I ad want to bet on the future if this aspect is important to you. The iPod is a much better choice in that case.

 384. PSP says:

  Pretty great post. I simply stumbled upon your weblog and wished to say that I ave really enjoyed surfing around

 385. to read more says:

  Just wanna say that this is very beneficial, Thanks for taking your time to write this.

 386. go to see says:

  This can be a good blog and i wish to take a look at this each and every day in the week.

 387. I believe you’re on the right pathway with your internet site. You’ve got a considerable amount of entertaining content that new visitors may appreciate.

 388. Of course, what a splendid website and illuminating posts, I definitely will bookmark your blog.Have an awsome day!

 389. When I initially commented I clicked the Notify me when new comments are added checkbox and now each time a comment

 390. peachtree park apartments apartments in sunrise fl

 391. apartments for rent in johnson city tn west creek apartments

 392. highland manor apartments good apartments near me

 393. Major thanks for the article post.Really looking forward to read more. Much obliged.

 394. rs7 says:

  Some truly wonderful blog posts on this website , thanks for contribution.

 395. apartments for rent carmel indiana 30m$ tokensale investment fraud apartments wilmington nc

 396. apartments in des moines briarcliff apartments

 397. apartments on 280 flower mound apartments

 398. athens apartments 30m$ stolen from ICO investors apartment size gas stove

 399. pinnacle heights apartments duplex for rent apartments in terre haute

 400. summer house apartments apartments in london apartments for sale in queens

 401. I write usually and I honestly treasure your web content. This awesome post has honestly peaked my passion. I am likely going to book mark your site and also keep looking for brand-new info pertaining to when a week. I opted in for your RSS feed too.

 402. You have noted very interesting points! ps nice website.

 403. I write often times as well as I genuinely admire your content. This good piece has genuinely actually peaked my interest. I am mosting likely to book mark your internet site and also keep looking for all new facts pertaining to when a week. I opted in for your RSS feed likewise.

 404. you may have an important blog here! would you prefer to make some invite posts on my blog?

 405. There is definately a lot to find out about this subject. I like all of the points you made.

 406. more info says:

  Very neat article.Much thanks again. Will read on

 407. view says:

  I truly like your weblog put up. Keep publishing far more valuable details, we value it!

 408. see says:

  Wohh exactly what I was looking for, thankyou for putting up. The only way of knowing a person is to love them without hope. by Walter Benjamin.

 409. you will have an awesome blog here! would you prefer to make some invite posts on my blog?

 410. I want looking through and I conceive this website got some truly useful stuff on it!.

 411. It as really a nice and helpful piece of information. I am glad that you shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 412. You made some good points there. I did a search on the topic and found most guys will go along with with your site.

 413. I will right away seize your rss feed as I can at to find your e-mail subscription link or e-newsletter service. Do you have any? Kindly let me know so that I could subscribe. Thanks.

 414. Very good blog.Much thanks again. Want more.

 415. bluebird.com says:

  Generally I don’t read article on blogs, but I would like to say that this write-up very forced me to try and do so! Your writing style has been surprised me. Thanks, very nice article.

 416. CSGO bet says:

  I truly appreciate this blog article.Really looking forward to read more. Keep writing.

 417. There is definately a lot to find out about this issue. I really like all the points you have made.

 418. Wow! Thank you! I constantly wanted to write on my site something like that. Can I include a fragment of your post to my blog?

 419. I’а†ve read numerous excellent stuff here. Unquestionably worth bookmarking for revisiting. I surprise how lots attempt you set to create this sort of good informative website.

 420. I’m still learning from you, but I’m trying to achieve my goals. I definitely liked reading everything that is written on your site.Keep the tips coming. I enjoyed it!

 421. more details says:

  Wohh precisely what I was searching for, regards for putting up.

 422. This blog is no doubt interesting and besides informative. I have chosen many helpful advices out of this blog. I ad love to go back every once in a while. Cheers!

 423. This unique blog is really entertaining and diverting. I have chosen many interesting advices out of this blog. I ad love to return over and over again. Thanks a bunch!

 424. Wow, incredible blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your site is excellent, as well as the content!

 425. Very nice write-up. I absolutely appreciate this site. Stick with it!

 426. What’s up to all, because I am actually eager of reading this weblog’s post to
  be updated regularly. It consists of nice stuff.

 427. There is definately a lot to find out about this issue. I really like all of the points you made.

 428. Wow, wonderful weblog structure! How long have you ever been running a blog for? you made blogging glance easy. The overall look of your website is magnificent, let alone the content material!

 429. Just to let you know your web page looks a little bit unusual in Safari on my notebook with Linux.

 430. This is a very good tip especially to those new to the blogosphere. Short but very accurate info Many thanks for sharing this one. A must read post!

Leave a Comment