Uriktig omregningsfaktor for torsk skaper rot

22 Apr 2013

Omregning blir advokatmat. Sentrale fiskeriaktører vurderer rettslige skritt for å få endret omregningsfaktoren for torsk når det regnes om fra rund fisk til sløyd, hodekappet fisk. (Artikkelen, publisert i Fiskeribladet Fiskaren 17. […]

lovbok_shutterstock_113634316[1]Omregning blir advokatmat. Sentrale fiskeriaktører vurderer rettslige skritt for å få endret omregningsfaktoren for torsk når det regnes om fra rund fisk til sløyd, hodekappet fisk.

(Artikkelen, publisert i Fiskeribladet Fiskaren 17. april 2013, er her gjengitt med tillatelse fra artikkelforfatter
Terje Jensen.)

Fiskekjøperne er frustrerte over at de tvinges til å bruke en omforent omregningsfaktor på 1,5, mens den reelle faktoren mellom rund fisk og sløyd, hodekappa fisk kan være betydelig større om vinteren. Resultatet er, dersom de følger regelverket slavisk, et betydelige økonomisk tap for fiskekjøperne. Og tapene har eksalert i takt med nivået på landingene av rund fisk.

33.000 tonn

Henrik Grung, partner hos advokatfirmaet SANDS Advokatfirma DA, har vært kontaktet av flere sentrale fiskeriaktører som ønsker at gjeldende praksis og regelanvendelse korrigeres. Han har innhentet tall som viser at det pr. april i 2009 bare var landet 959 tonn rund torsk så langt det året. Så kom sløyelinja, med det store gjennombruddet i 2012. I år har dette bare økt enda mer på i takt med kvoteøkninga. Allerede pr. 20. mars i år var det landet hele 33.000 tonn rund torsk.

Feilrapportering

I en redegjørelse påpeker Grung hos SANDS Advokatfirma DA at dette kan ha utløst en feilrapportering i kvoteregnskapet på nesten 4000 tonn torsk, i tillegg til at fiskekjøperne har kjøpt «katta i sekken» og tapt penger. – Praktiseringen av gjeldende regelverk er således ikke oppdatert i forhold til en trend som viser betydelig dreining fra levering av sløyd/kappet fisk til rund fisk, mener Grung hos SANDS Advokatfirma DA.

Feil med snitt

I redegjørelsen mer enn antydes det at man i de gjennomsnittberegningene som ligger til grunn for den offisielle omregningsfaktoren på 1,5, ikke i tilstrekkelig grad kan ha tatt hensyn til at opp mot 80 prosent av kystfisket foregår om vinteren og våren når torsken enten har stort mageinnhold på grunn av beiting på enten sild eller lodde, eller den er full av gyteprodukter. Uansett vil en slik gjennomsnittsfaktor ramme ufordelaktig for de som har sitt hovedkjøp, og kanskje til og med eneste kjøp av fisk, på denne tiden av året. – Avviket som gjeldende regelverk utløser, burde ikke være i verken fiskerens, mottakerens eller fiskerimyndighetens interesse, mener Henrik Grung hos SANDS Advokatfirma DA.

Fiskerne

Fiskerne på sin side risikerer bot og straff dersom de får kontroll av fangstdagboka om bord. De er pålagt å føre inn i fangstdagboka den takserte mengden rundfisk de har om bord, mens fisken veies ferdig sløyd når tallene i fangstdagboka skal kontrolleres av direktoratets inspektører i land. Tallene i fangstdagboka blir så vurdert ut fra veietallene i land basert på den offisielle omregningsfaktoren på 1,5. Hvis faktoren da er feil, risikerer de påtale selv om de ikke har gjort noe galt. En rettskraftig dom i Hammerfest Tingrett har imidlertid fastslått at det må tas høyde for reell omregningsfaktor for årstiden. I kjølvannet av dette har Fiskeridirektoratet varslet sine inspektører om at de må utvise fleksibelt skjønn ved denne type kontroller for å ta høyde for eventuelle feilmarginer.

For tilgang til artikkelen, slik den opprinnelig sto i Fiskeribladet Fiskaren, benyttes følgende lenke http://tjenester.sands.no/diverse/advarer_mot_omgaelse_av_re.pdf

Om forfatteren

Henrik Grung
Henrik Grung Henrik Grung er partner ved vårt kontor i Ålesund. Han arbeider hovedsakelig med strategisk juridisk rådgivning og tvisteløsning for en rekke av virksomhetene i Møre og Romsdal innen bransjene fiskeri, eiendomsutvikling, myndighetsforvaltning, handel og industri.

13 Comments

 1. Whoa! This blog looks exactly like my old one! It’s on a entirely different topic but it
  has pretty much the same layout and design. Wonderful choice of colors!

  asmr 0mniartist

 2. I have read so many content on the topic of the blogger lovers except this paragraph is really a nice post,
  keep it up. 0mniartist asmr

 3. 0mniartist says:

  I truly love your website.. Pleasant colors & theme.

  Did you build this web site yourself? Please reply back as I’m planning to create my very
  own blog and would like to know where you got this from or what the
  theme is named. Cheers! 0mniartist asmr

 4. I’m truly enjoying the design and layout of your blog. It’s
  a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your
  theme? Exceptional work! 0mniartist asmr

 5. bit.ly says:

  You made some really good points there. I looked on the
  net for more information about the issue and found most individuals will go along with your views on this website.
  asmr 0mniartist

 6. and gamefly says:

  Genuinely no matter if someone doesn’t understand afterward its up
  to other people that they will help, so here it takes
  place.

 7. was asmr says:

  Hi there, this weekend is good for me, for the reason that this
  point in time i am reading this wonderful educational paragraph here at my house.

 8. asmr when says:

  Very good website you have here but I was curious about if you knew of any user discussion forums that cover the same topics discussed in this article?
  I’d really like to be a part of online community where I can get advice from other knowledgeable people that share the same interest.
  If you have any suggestions, please let
  me know. Thanks!

 9. or asmr says:

  I like what you guys tend to be up too. This kind of clever work and exposure!
  Keep up the superb works guys I’ve added you
  guys to our blogroll.

 10. gamefly with says:

  Hi everybody, here every person is sharing such experience, so it’s fastidious to read this blog, and I
  used to pay a visit this webpage everyday.

 11. asmr our says:

  Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for?
  you make blogging look easy. The overall look of your web site is wonderful, let alone
  the content!

 12. I visited various sites except the audio quality for audio
  songs present at this web site is in fact fabulous.

 13. or asmr says:

  Good info. Lucky me I recently found your blog by chance (stumbleupon).

  I’ve saved as a favorite for later!

Leave a Comment