Ny innsynspraksis fra Fiskeridirektoratet

04 Feb 2013

Ileggelse av overtredelsesgebyr etter akvakulturloven skal etter det nye systemet saksbehandles enten av Region Nordland eller Region Sør. Hensikten er å få en mer enhetlig praksis og større profesjonalitet i […]

Ileggelse av overtredelsesgebyr etter akvakulturloven skal etter det nye systemet saksbehandles enten av Region Nordland eller Region Sør. Hensikten er å få en mer enhetlig praksis og større profesjonalitet i saksbehandlingen. Men sakene vil som før bli forberedt og utredet i regionen der saken har sitt utspring. Dette har reist nye spørsmål vedrørende innsyn i saksdokumenter med hjemmel i forvaltningslov og offentlighetslov.

På vegne av en klient påklaget vi vedtak fra Region Trøndelag der innsyn ble nektet i korrespondansen med Region Nordland. Det ble påstått at disse organene  var å anse som ett og samme organ når det gjaldt sanksjonssaker, og at korrespondansen dem imellom derfor var å anse som organinterne saksforberedende dokumenter, og dermed unntatt fra partsinnsyn. Vi bestred dette. Det er tale om ulike organer i en tradisjonell hierarkisk forvaltningsstruktur. Når ett organ har kompetanse til å treffe vedtak, og det andre ikke har det, blir det temmelig ulogisk å påstå at det er tale om ett og samme organ.

Fiskeridirektoratet gav oss medhold i klagen, og innvilget fullt innsyn i oversendelsesdokument fra opprinnelsesregion til vedtaksregion.

Fiskeridirektoratet gav også innsyn i Region Trøndelags interne saksdokumenter. Det ble vist til at overtredelsesgebyr, som administrativ sanksjon, er av svært inngripende karakter. Partens behov for innsyn veier da tyngre enn forvaltningens behov for unntak fra innsyn.

Vedtaket fra Fiskeridirektoratet vil danne føringer for tilsvarende saker.

Om forfatteren

Lars Selmar Alsaker
Lars Selmar Alsaker Lars S. Alsaker har i mer enn 15 år jobbet med forvaltningsrett, herunder fiskerijuss. Erfaringen omfatter saker knyttet til oppdrettskonsesjoner, lokalitetsklareringer og håndtering av sanksjoner. Alsaker underviser i forvaltningsrett på Norges Handelshøyskole.

2 Comments

 1. Clayton says:

  https://waterfallmagazine.com
  Wow that was unusual. I just wrote an incredibly
  long comment but after I clicked submit my comment
  didn’t appear. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Regardless,
  just wanted to say wonderful blog!

 2. Then one should become mindful, becomes yoga
  comes and go.”
  It Is thought that an Indian disciple of the Buddha, Batuo transmitted Zen from India to China in the early 6th century C.E. and most modern Zen lineages follow their past straight to this monk and the Shaolin Monastery where he educated.
  According to tradition, it had been said that he Discovered the monks at Shaolin too weak to produce satisfactory progress. So Batuo secluded himself in a cave for two years, emerging with a remedy (including Yoga) to the health problems of the Shaolin Monks and strong practises to help their spiritual development.
  These practices became a pair of Yogic exercises.

Leave a Comment