Kan fiskere permitteres? Av advokat Monica Gjerde Sperre og advokat Magne Mjaaland.

Kan fiskere permitteres?

22 Feb 2013

Innledning Adgangen til permittering er ikke lovregulert, men i hovedavtalene i privat sektor som regulerer landbasert virksomhet, offshore og skipsfart, er det permitteringsregler. Det er gjennom rettspraksis slått fast at […]

Kan fiskere permitteres? Av advokat Monica Gjerde Sperre og advokat Magne Mjaaland.

Innledning
Adgangen til permittering er ikke lovregulert, men i hovedavtalene i privat sektor som regulerer landbasert virksomhet, offshore og skipsfart, er det permitteringsregler. Det er gjennom rettspraksis slått fast at også virksomheter som ikke er bundet av tariffavtale kan permittere ansatte, og at hovedavtalenes regelverk i så fall skal følges analogisk. Det er inngått en hovedavtale mellom Fiskebåtredernes Forbund/ Norske Trålerrederiers Forening og Landsorganisasjonen i Norge /Norsk Sjømannsforbund, men den inneholder ingen bestemmelser om permittering. I juridisk teori er det delte oppfatninger om det er adgang til å permittere ansatte som jobber på fiskefartøyer. De som mener at det ikke er en slik adgang begrunner dette bl.a. i at den nevnte hovedavtalen ikke har permitteringsbestemmelser, samt at det er en egen forskrift om dagpenger under arbeidsløshet for denne yrkesgruppen som tilsier at fiskere skal særbehandles.  

Lov og avtaleverk for fiskere
Hovedavtalen mellom Fiskebåtredernes Forbund/ Norske Trålerrederiers Forening og Landsorganisasjonen i Norge /Norsk Sjømannsforbund har som nevnt ingen bestemmelser m permittering, men det står ikke noe i avtalen om at tariffpartene er enige om at permittering ikke skal være tillatt. Vi er heller ikke kjent med at tariffpartene på annen måte har gitt uttrykk for et slikt standpunkt.  I forskrift om dagpenger for fiskere og fangstfolk under arbeidsløshet er det i § 3 regulering i forhold til når fiskere har rett til dagpenger, og i § 7 i forskriften står det at ”den som disponerer fartøyet skal ved permitteringer som dekkes under § 3 bokstav a til f, søke om dagpenger på vegne av det samlede mannskap”.

At det er permitteringsadgang innen landbasert virksomhet, offshore og skipsfart, samt at tariffpartene innen fiskerinæringen ikke har motsatt seg permittering, taler for at fiskere kan permitteres. I tillegg har også myndighetene lagt dette til grunn i forskrift om dagpenger for fiskere, hvor det som nevnt er forutsatt at permittering kan iverksettes. Vi kan for øvrig heller ikke se at det er noen legitime grunner til at fiskere skal unntas fra et virkemiddel som samfunnsmessig oppfattes som positivt. Alternativet til permittering vil i praksis vil være oppsigelse, som er et langt mer drastisk tiltak, iom. at ansatte da på permanent basis mister jobben, mens de ved permittering vil ha rett til å komme tilbake i arbeid når permitteringsårsaken er bortfalt. Sett fra arbeidsgivers side vil permittering også være et mer egnet virkemiddel enn oppsigelse, fordi arbeidsforholdene opprettholdes, slik at man har mulighet for å få dekket opp arbeidskraftsbehovet straks det tar seg opp igjen.     

Fiskeres rettigheter til dagpenger
I forskrift om dagpenger for fiskere og fangstfolk under arbeidsløshet står det at fiskere har rett til dagpenger når et fartøy blir satt ut av drift grunnet havari, forlis eller sykdom blant mannskapet, ishindringer mannskapsmangel, streik ved foredlings- og produksjonsanlegg på land som hindrer levering, eller ved verkstedopphold som blir lengre enn planlagt grunnet uforutsette forsinkelser. Videre følger det av forskriften at dersom mangel på arbeid er forårsaket av kvotereguleringer, sesongavslutning, leveringsvansker, ordinære verkstedopphold, etc. vil fiskere ikke ha rett til dagpenger. Velger arbeidsgiver i slike tilfeller å gå til oppsigelse, vil de som sies opp ha rett til dagpenger etter en karantenetid på 4 uker regnet fra søknadstidspunktet. 

Er permittering betinget av at fiskere har rett til dagpenger
I de hovedavtaler hvor det er regler om permittering, er det stilt vilkår om at det må foreligge ”saklig grunn” for å kunne permittere.  Det fremgår av forarbeidene til folketrygdloven at vilkårene for å få dagpenger etter lovens bestemmelser er noe snevrere enn hovedavtalenes krav til saklig grunn. Dette innebærer at årsaker som oppfattes som saklig og berettiget grunnlag for permittering etter hovedavtalenes regler, ikke nødvendigvis gir rett til dagpenger fra det offentlige for de som blir permittert. Dette skyldes at folketrygdloven, i motsetning til hovedavtalene, stiller krav om at arbeidsgiver ikke kan påvirke det som er årsak til arbeidsmangel. I næringer hvor sesongmessige svingninger innebærer redusert aktivitetsnivå i deler av året, har Arbeidsdirektoratet presisert at rettigheter til dagpenger ikke har vært ment å omfatte ordinær mangel på arbeid i påregnelig lavsesong i klart sesongpregede bransjer, og dette er også blitt fulgt opp av Trygderetten i flere avgjørelser, senest i 2012 hvor asfaltarbeidere som ble permittert vinteren 2011 grunnet generelt lavt aktivitetsnivå i bransjen vinterstid, ikke ble ansett berettiget til dagpenger.

Det som er nevnt ovenfor innebærer følgelig at permittering kan være lovlig etter hovedavtalenes regelverk, selv om ansatte ikke får rett til dagpenger fra det offentlige. Etter vår vurdering vil permitteringsadgangen i forhold til fiskere være tilsvarende som innen andre næringsområder, dvs. at det må foreligge saklig grunn for arbeidsgiver, men at det ikke kan oppstilles noe vilkår om at permittering kun er forbeholdt situasjoner hvor fiskere vil ha rett til dagpenger.

Fremgangsmåte ved permittering
Det følger av NHO og Rederiforbundets hovedavtaler at permittering skal drøftes med tillitsvalgte før beslutning treffes, og ansatte skal som hovedregel gis 14 kalenderdagers varslingsfrist, (fristen er kortere om arbeidsmangel skyldes streik eller naturhendinger/ulykker).  Regelverket gir også anvisning på at under ellers like vilkår skal permitteringer foretas etter ansiennitet. Det er ved permittering av fiskere naturlig å følge det nevnte regelverket analogisk.

Økonomiske konsekvenser
Det følger av lov om lønnsplikt under permittering at arbeidsgiver som hovedregel må betale vanlig lønn de 10 første arbeidsdagene etter at permittering er iverksatt, og at lønnsplikten inntrer igjen etter 30 ukers permittering.

Permitterte fiskere som oppfyller vilkårene for dagpenger, vil få en stønad beregnet ut fra forrige års inntekt, eller snittet av de siste tre års inntekt, som tilsvarer ca 60 % av beregningsgrunnlaget. Årsinntekt ut over ca ½ million medregnes ikke i grunnlaget.

Om forfatteren

Monica Gjerde Sperre
Monica Gjerde Sperre Monica Gjerde Sperre har i nærmere 20 år arbeidet med fiskerirettslige problemstillinger med hovedvekt på arbeidsrett og skipsarbeidsrett. Hun arbeider fra vårt kontor i Ålesund, men har oppdrag i hele regionen Midt-Norge. Hun arbeider med rettslige spørsmål som berører fiskeindustrien hva angår både landanlegg og fiskeflåten. Hun har derfor et godt innblikk i de næringsrelaterte problemstillinger som reises innenfor bransjen både rettslig og politisk.

12 Comments

 1. This text is invaluable. How can I find out more?

  0mniartist asmr

 2. 0mniartist says:

  I’m amazed, I must say. Rarely do I come across a blog that’s both educative and entertaining, and without a doubt, you have hit the nail on the head.
  The problem is an issue that not enough men and women are speaking intelligently about.
  I’m very happy I found this during my search for something regarding this.
  asmr 0mniartist

 3. j.mp says:

  It’s really a cool and useful piece of info. I’m satisfied that you shared this helpful info
  with us. Please keep us informed like this.
  Thank you for sharing. asmr 0mniartist

 4. http://j.mp says:

  I’m now not positive the place you’re getting your info, but great topic.
  I needs to spend some time studying more or working out more.
  Thanks for great information I used to be on the lookout for this info for
  my mission. asmr 0mniartist

 5. gamefly are says:

  I like the valuable information you provide on your articles.

  I’ll bookmark your blog and test once more right here frequently.

  I’m fairly certain I will be informed plenty of new stuff
  right here! Good luck for the next!

 6. or asmr says:

  of course like your web site but you need to take a look at the
  spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I to find it very
  bothersome to tell the truth then again I will certainly come back again.

 7. asmr when says:

  Really when someone doesn’t know after that its up to other
  visitors that they will assist, so here it takes place.

 8. asmr what says:

  Greetings! Very helpful advice in this particular post!
  It is the little changes which will make the biggest changes.
  Many thanks for sharing!

 9. in gamefly says:

  I know this if off topic but I’m looking into starting
  my own blog and was curious what all is required to get setup?
  I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?

  I’m not very internet smart so I’m not 100% positive.

  Any suggestions or advice would be greatly appreciated.
  Cheers

 10. asmr the says:

  Keep on writing, great job!

 11. tinyurl.com says:

  Hello There. I found your weblog using msn. This is a very smartly written article.
  I will be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post.
  I will definitely comeback.

 12. asmr with says:

  Today, I went to the beach with my children. I found a sea
  shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.”
  She put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
  She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I
  had to tell someone!

Leave a Comment