Godt besøkt advokatstand på Sjømatdagene 2013. Fra venstre: Rådgiver Caroline L. Ellingsen, Fiskeri- og kystdepartementet, advokatfullmektig Martin Fevaag Larsen, Steenstrup Stordrange, adm dir Ola Braanaas, Firda Management AS og konsernsjef Yngve Myhre, SalMar AS.

Sterkt kritisk blikk på havbruksforvaltningen

23 Jan 2013

Fiskeriforvaltningens rolle var et hovedtema på Sjømatdagene på Hell 22. og 23. januar, i regi av Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL). Fiskerininister Lisbeth Berg-Hansen varslet at departementet nå vil utrede muligheten […]

Godt besøkt advokatstand på Sjømatdagene 2013. Fra venstre: Rådgiver Caroline L. Ellingsen, Fiskeri- og kystdepartementet, advokatfullmektig Martin Fevaag Larsen, SANDS Advokatfirma DA, adm dir Ola Braanaas, Firda Management AS og konsernsjef Yngve Myhre, SalMar AS.

Fiskeriforvaltningens rolle var et hovedtema på Sjømatdagene på Hell 22. og 23. januar, i regi av Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL). Fiskerininister Lisbeth Berg-Hansen varslet at departementet nå vil utrede muligheten for en mer samordnet havbruksforvaltning, etter den sterke kritikken som er fremsatt av Riksrevisjonen. Advokat Lars S. Alsaker i SANDS Advokatfirma DA holdt et foredrag med en rekke eksempler på hvordan en fragmentert fiskeriforvaltning – med et mylder av sektorbaserte myndighetsorganer – går utover både kvaliteten på saksbehandlingen og rettssikkerheten til næringens utøvere.

SANDS Advokatfirma DA er NSL sin juridiske samarbeidspartner, og hadde egen stand på konferansen. Sjømatdagene er norsk sjømatnærings viktigste årlige møteplass, og hadde i år 350 deltakere fra næringen og fra myndighetssiden.

Lars S. Alsaker var sammen med fiskeridirektør Liv Holmefjord invitert til å holde foredrag om fiskeriforvaltningens rolle. Selv om de to hadde noe ulike utgangspunkt, var de samstemte om et ønske om en fiskeriforvaltning som forener kompetent myndighetsutøvelse og og innsikt og kunnskap om næringen forvaltningen er til for.

I sitt foredrag viste Alsaker til flere eksempler på svakheter i dagens fragmenterte myndighetsstruktur. Etter at ansvaret får å innvilge og klarere oppdrettslokaliteter ble overført til fylkeskommunene, ble strukturen ytterligere fragmentert. Det har ført til at eksisterende fagmiljø i direktoratet regionalt er blitt svekket, og et nytt, spinkelt miljø etablert på siden av fylkeskommunens primære ansvarsområder. Dessuten mangler fylkeskommunene den faglige overordnete kompetanse som dette nye saksbehandlingsregime krever.

Fiskeridiretøren fattet betydelig interesse for Alsakers gjennomgang og vurderinger, og inviterte han til å komme på besøk hos direktoratet i Bergen for å holde samme foredrag og videreføre dialogen.

Om forfatteren

Harald Ellefsen
Harald Ellefsen Harald Ellefsens kompetanseområder er særlig knyttet til strategisk rådgivning, prosjekt- og forretningsutvikling, myndighetskontakt og offentlig forvaltning. Han har gjennom mange år som advokat drevet et omfattende arbeid for havbruksnæringen overfor offentlige myndigheter både på politisk og administrativt nivå, også med forvaltningsmessige problemstillinger og saker overfor fiskeriforvaltningen. Ellefsen sitter i styret i Kverva AS – et av Nordens ledende investeringsselskap innen marin sektor.

13 Comments

 1. Remarkable! Its in fact amazing paragraph, I have got much clear idea
  concerning from this article. 0mniartist asmr

 2. I like it when people come together and share opinions.

  Great blog, stick with it! 0mniartist asmr

 3. 0mniartist says:

  This is my first time pay a visit at here and i am actually
  happy to read all at one place. asmr 0mniartist

 4. signup.com says:

  Thanks for sharing your thoughts on asmr. Regards 0mniartist asmr

 5. bitly.com says:

  Good day! Would you mind if I share your blog with my facebook group?
  There’s a lot of folks that I think would really appreciate your content.
  Please let me know. Cheers 0mniartist asmr

 6. of gamefly says:

  I for all time emailed this weblog post page to all my friends,
  as if like to read it after that my friends will too.

 7. in asmr says:

  Hey there outstanding blog! Does running a blog like this take
  a lot of work? I’ve very little knowledge of computer programming however I was
  hoping to start my own blog in the near future.
  Anyways, if you have any ideas or tips for new blog owners please share.
  I understand this is off subject but I simply wanted to ask.
  Many thanks!

 8. your asmr says:

  Everyone loves what you guys are usually up too. This sort of clever
  work and exposure! Keep up the very good works guys I’ve incorporated you
  guys to my blogroll.

 9. asmr are says:

  I used to be recommended this web site by way of my cousin. I
  am now not positive whether or not this publish is written via
  him as nobody else understand such detailed about my trouble.
  You’re wonderful! Thanks!

 10. gamefly in says:

  Today, I went to the beachfront with my children. I found a sea shell and
  gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She
  put the shell to her ear and screamed. There was
  a hermit crab inside and it pinched her ear. She never
  wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I had
  to tell someone!

 11. was asmr says:

  There’s certainly a lot to learn about this topic. I like all of the points you have
  made.

 12. j.mp says:

  Hello, this weekend is pleasant designed for me, because this point in time
  i am reading this enormous informative piece of writing here at my house.

 13. when asmr says:

  What’s up, every time i used to check blog posts here early in the break of day, since i
  love to learn more and more.

Leave a Comment