Både oppdretts- og fiskerinæringen strutter av optimisme

Regjeringen gir etter for ESA – men nye betingelser vil knyttes til de største eierne

12 Dec 2012

De norske reglene om eierskapsbegrensninger i oppdrettssektoren har vært gjenstand for mye diskusjon etter at ESA mente disse var i strid med felleskapsretten. Regjeringen gjør nå et tilbaketog, og utfordrer ikke […]

Store eiere må bidra med mer til kystdistriktene

De norske reglene om eierskapsbegrensninger i oppdrettssektoren har vært gjenstand for mye diskusjon etter at ESA mente disse var i strid med felleskapsretten. Regjeringen gjør nå et tilbaketog, og utfordrer ikke ESA. Samtidig inneholder forslaget til nye regler en rekke vilkår for dem som vil ha eierskap over 15 og 25 prosent.

Dagens regler som ESA har utfordret,  tilsier at samme eier maksismalt kan eie 15% av den totale oppdrettsbiomassen i Norge, men inntil 25% etter særskilt tillatelse fra departementet.

Departementet har presentert en foreløpig skisse til en modell med trappetrinn – hvor selskaper med særlig høy bearbeidingsgrad kan erverve inntil 40 prosent eller mer av oppdrettskvantum i Norge. Videre kan også investerte midler til forskning og utvikling, samt antall trainee- og lærlingeplasser, kunne være del av billetten som sikrer høye eierandeler.

Regjeringens nye regler for eierbegrensninger kan åpne for en ny spennende utvikling i havbruksnæringen. Verdiskaping i Norge i form av bearbeiding, sysselsetting og forskning vil i fremtiden bli avgjørende for om et selskap skal ha mulighet til å eie mer enn 15 prosent av konsesjonsvolumet i norsk oppdrettsnæring. 

 Fiskeriminister Berg-Hansen uttaler at næringen trenger både små og stpre selskap.
– Men jo større del av fellesskapets ressurser et selskap får benytte seg av, jo mer bør de bidra med til bake til kystdistriktene. 

Forslag til nye regler vil bli sendt ut på høring i nær fremtid. Hvis den modellen som er skissert fra departementet blir lagt til grunn, vil det kunne gi nye muligheter for selskaper som har satset tungt på videreforedling i Norge.

Om forfatteren

Lars Selmar Alsaker
Lars Selmar Alsaker Lars S. Alsaker har i mer enn 15 år jobbet med forvaltningsrett, herunder fiskerijuss. Erfaringen omfatter saker knyttet til oppdrettskonsesjoner, lokalitetsklareringer og håndtering av sanksjoner. Alsaker underviser i forvaltningsrett på Norges Handelshøyskole.

9 Comments

 1. 706354 188432The vacation delivers on offer are : believed a selection of some with the most selected and moreover budget-friendly global. Any of these lodgings tend to be very used along units could accented by means of pretty shoreline supplying crystal-clear turbulent waters, concurrent with the Ocean. hotels packages 347856

 2. blog here says:

  205879 589672omg! cant imagine how quick time pass, after August, ber months time already and Setempber could be the very first Christmas season in my place, I really enjoy it! 293993

 3. I simply couldn’t go away your web site before suggesting that I extremely enjoyed the standard information a person supply to your guests? Is gonna be again steadily in order to investigate cross-check new posts.

 4. link says:

  434508 709579There is noticeably a great deal of cash to recognize about this. I suppose you produced specific nice points in functions also. 835096

 5. 743315 838767Thank you for sharing with us, I feel this site truly stands out : D. 146575

 6. ww88com says:

  830871 312346You produced some decent points there. I looked online for the issue and found a lot of people may go as effectively as making use of your internet site. 504374

 7. 890509 871595Basically wanna input on couple of common things, The site layout is perfect, the articles is really very good : D. 628258

 8. 235487 47076Aw, this was a really nice post. In concept I wish to put in writing like this moreover – taking time and actual effort to make an excellent article even so what can I say I procrastinate alot and not at all appear to get something done. 525415

 9. 548562 527912This internet website is my intake , real very good layout and perfect subject material . 787094

Leave a Comment