Kontrakten om fiskefartøyet er signert, men er det mulig å trekke seg fra handelen?

12 Oct 2012

For å øke lønnsomheten i fiskerederier inngås det ofte avtaler om kjøp og salg av fiskefartøy for å kunne utnytte fiskekvotene best mulig. Det er ikke alltid at alt går […]

For å øke lønnsomheten i fiskerederier inngås det ofte avtaler om kjøp og salg av fiskefartøy for å kunne utnytte fiskekvotene best mulig. Det er ikke alltid at alt går etter planen og nye forskrifter, ervervstillatelser eller andre forhold kan føre til at rederiet ikke lenger ønsker å stå ved den handel som det gjennom kontrakten har forpliktet seg til. Hvilke muligheter er det for komme seg ut av kontraktsforholdet?

Ved de fleste avtaler om kjøp og salg av fiskefartøyer benyttes standardkontrakten Salgsform 1987 fra Norsk Skipsmeglerforbund med senere endringer/revisjoner, eller kontrakter som i det vesentligste er basert på standardkontrakten. Disse ”standardkontraktene” innholder ofte enkelte bestemmelser som til en viss grad gir partene muligheter for å gå fra avtalen.

For det første gir standardkontraktene kjøper en mulighet til å gå fra avtalen etter inspeksjon av fiskefartøyet. Dette er imidlertid bare aktuelt i de tilfeller der kontrakten forutsetter at fartøyet skal inspiseres etter kontraktsignering. For det tilfelle fartøyet er inspisert før kontraktssignering følger det av standardkontraktenes alternative bestemmelse at selger anses å ha akseptert fartøyet.

Videre er det i standardkontraktene angitt en kanselleringsdato som gir partene rett til å gå fra avtalen dersom overdragelse ikke har funnet sted innen den aktuelle dato. Kjøper kan kreve kansellering i tilfeller der selgeren ikke har overdragelsesdokumenter i orden eller ikke leverer fartøyet på den avtalte måte innen kanselleringsdato. Selger har på sin side muligheten til å gå fra avtalen dersom kjøper misligholder sin betalingsplikt eller ikke innen kanselleringsfristen er klar til å få overført fartøyet på rettmessig måte.   I dette ligger en viss mulighet for selger å trekke seg fra salget dersom kjøper ikke får ervervstillatelse etc.

Ut over dette inneholder ikke standardkontraktene konkrete bestemmelser som direkte regulerer partenes adgang til å gå fra avtalen. Begge parter kan imidlertid ta forehold for gjennomføring av avtalen, og på denne måten sikre seg en vei ut av handelen For kjøper vil det ofte være aktuelt å ta forbehold om finansiering og at det oppnås ervervstillatelse mv. For selger kan salget av fartøyet være forutsatt at rederiet forut for overdragelse gis tillatelse til utsplitting av kvoter og/eller at rederiet får ervervstillatelse til annet fartøy, slik at det er hensiktsmessig det kontrakten inneholder forbehold om dette.

Standardkontrakten inneholder generelle forbehold om styregodkjenneleser i rederiene, men ved mange kontrakter om kjøp og salg av fiskefartøy er slike forehold utelatt. Et generelt styreforbehold kan i noen tilfeller være kjærkomment ved at rederiet får en generell adgang til å trekke seg fra handelen. I andre tilfeller kan fraværet av styreforbehold være en fordel ved at avtalen blir bindende mellom partene med en gang, uten at gjennomføringen av handelen forsinkes i påvente av styrebehandling.

Kjøp og salg av fiskefartøy involverer ofte store verdier og den kontraktsmessige reguleringen av handelen er derfor svært viktig. Selv om et rederi har lang erfaring med kjøp salg av fartøy kan det være vanskelig å tenke gjennom alle mulige scenarioer når man står midt oppe i forhandlingene. I slike tilfeller vil det ofte være hensiktsmessig å søke bistand fra rådgivere med faglig ekspertise og bransjekunnskap.

Om forfatteren

Simon Christiansen
Simon Christiansen Simon Christiansen er advokat ved SANDS' kontor i Tromsø og er tilknyttet firmaets gruppe for fiskeri og havbruk. Han har utviklet en særlig kompetanse innen kontraktsutforming ved kjøp og salg av fiskefartøyer og rettigheter mv.

13 Comments

 1. Great beat ! I wish to apprentice while you amend your site,
  how could i subscribe for a blog site? The account aided me a acceptable deal.
  I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered vivid clear idea asmr
  0mniartist

 2. Excellent article. I will be experiencing a few of these issues as well..
  0mniartist asmr

 3. 0mniartist says:

  You are so awesome! I do not think I have read something like this before.
  So great to find somebody with genuine thoughts on this subject.

  Really.. thanks for starting this up. This site
  is one thing that is required on the internet,
  someone with a little originality! asmr 0mniartist

 4. j.mp says:

  Very shortly this web site will be famous amid all blogging and site-building visitors,
  due to it’s fastidious posts 0mniartist asmr

 5. j.mp says:

  obviously like your website however you need to test the spelling on quite a few
  of your posts. A number of them are rife with spelling issues and I in finding it very bothersome to
  inform the truth on the other hand I’ll certainly come again again. asmr 0mniartist

 6. gamefly on says:

  May I simply just say what a comfort to discover someone who actually
  knows what they’re discussing on the internet. You definitely
  understand how to bring an issue to light and make it important.
  More people really need to check this out and understand this
  side of your story. I can’t believe you aren’t more popular
  given that you certainly possess the gift.

 7. asmr or says:

  Hey There. I found your blog using msn. This is a really well written article.
  I’ll make sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks
  for the post. I’ll definitely return.

 8. of asmr says:

  Great post. I was checking continuously this blog and I am inspired!
  Extremely helpful info specifically the remaining section :
  ) I take care of such info a lot. I was seeking
  this particular information for a very lengthy time.
  Thanks and good luck.

 9. an asmr says:

  You made some really good points there. I checked on the web for more information about the issue and found most
  individuals will go along with your views on this site.

 10. with gamefly says:

  Hello, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just curious if
  you get a lot of spam remarks? If so how do you prevent it,
  any plugin or anything you can recommend? I get so much lately it’s driving me crazy so any
  support is very much appreciated.

 11. for asmr says:

  Hi, i feel that i saw you visited my web site thus i got here to
  return the favor?.I am trying to to find issues to improve my web site!I suppose its good enough to make use of a few
  of your ideas!!

 12. I like the helpful info you provide in your
  articles. I will bookmark your blog and check again here frequently.
  I’m quite certain I’ll learn lots of new stuff right here!
  Best of luck for the next!

 13. asmr their says:

  I really love your site.. Excellent colors & theme.
  Did you create this website yourself? Please reply back as I’m hoping
  to create my own personal blog and want to know where you got this from or just what the theme is called.
  Many thanks!

Leave a Comment