Bruken av overtredelsesgebyr i kritisk søkelys

28 Sep 2012

Sivilombudsmannen har på nytt kritisert Fiskeridirektoratet for dårlig saksbehandling ved utferdigelse av overtredelsesgebyr. Det er verd å merke seg samtidig som det samme direktoratet er gitt utvidet adgang til å […]

Sivilombudsmannen har på nytt kritisert Fiskeridirektoratet for dårlig saksbehandling ved utferdigelse av overtredelsesgebyr. Det er verd å merke seg samtidig som det samme direktoratet er gitt utvidet adgang til å gi gebyrer også overfor fiskerinæringen.

Overtredelsesgebyr er straffegebyrer som utferdiges av Fiskeridirektoratet. Det er en form for straff, og det er i mindre alvorlige saker akseptert at slike gebyrer kan utferdiges av fagmyndigheter og ikke påtalemyndigheter.

Slike gebyrer utferdiges i stadig flere saker. Det er en effektiv form for sanksjonering sett fra fiskerimyndighetenes side. I stedet for å oversende saken til påtalemyndigheter som ikke alltid gjør som fiskerimyndighetene ønsker, kan de ferdigbehandle sakene selv.

Slike gebyrer er brukt i flere år i oppdrettsnæringen, og er nå også introdusert i den tradisjonelle fiskerinæringen. En forskrift om bruk av tvangsmulkt og overtredelsesgebyr ved brudd på havressursloven trådte i kraft 1. mars i år. Her gis fiskeridirektoratets regionkontor adgang til å utferdige overtredelsesgebyr på inntil kr. 100.000,-. Forskriften inneholder en liste over de bestemmelsene som kan utløse overtredelsesgebyr dersom de overtres. Det er særlig brudd på ulike regler om rapporterings- og opplysningsplikt som kan gi grunnlag for gebyr.

Det å ilegge straff er alltid en alvorlig sak, og det må derfor settes strenge krav til saksbehandling og begrunnelse for slike vedtak. Som advokat i næringen ser man dessverre alt for ofte at direktoratets saksbehandling er for dårlig. Det ser vi særlig fordi vedtakenes innhold ofte er mangelfulle og preget av større og mindre misforståelser.

Det er derfor positivt at Sivilombudsmannen i den senere tid har kommet med flere avgjørelser med kritiske merknader til dårlig saksbehandling i Fiskeridirektoratet. Den siste saken er publisert 17. august på www.sivilombudsmannen.no. Ombudsmannen ber her direktoratet om å behandle et vedtak på nytt på grunn av mangler i saksbehandlingen.

Saken dreier seg om flytting av fortøyningene til et oppdrettsanlegg. Den aktuelle oppdretteren la ut nye fortøyninger etter at noen av de gamle fortøyningene ble skadet i uvær. De nye fortøyningene ble liggende litt utenfor det området som var reservert for oppdrettsanlegget.

Fiskeridirektoratets regionkontor ila et overtredelsesgebyr på kr. 421.536 (6 G) for brudd på laksetildelingsforskriftens regler om lokalitetsklarering ved utlegging av nye fortøyninger. Vedtaket ble påklaget til direktoratet sentralt og de reduserte gebyret til det halve. (kr. 210.768 (3 G)). Vedtaket ble også endret ved at klageorganet mente at regelbruddet bestod i at man ikke hadde varslet fiskerimyndighetene om de flyttede fortøyningene etter at det hadde skjedd. Selve utleggingen av fortøyningene mente direktoratet var lovlig siden det dreide seg om en nødssituasjon.

Sivilombudsmannen kritiserer Fiskeridirektoratet fordi begrunnelsen for sanksjonsvedtaket er for enkel. Det understrekes særlig at man i saker som i realiteten dreier seg om straffeutmåling må sette ”særlige krav til forsvarlig saksbehandling”. Etter min oppfatning går det klart frem at Sivilombudsmannen synes en økonomisk straff på over kr. 200.000,- er urimelig strengt for et så beskjedent regelbrudd som dette. Konklusjonen er som nevnt at Sivilombudsmannen ber direktoratet om å behandle saken på nytt.

Om forfatteren

Halfdan Mellbye
Halfdan Mellbye Halfdan Mellbye har i 25 år arbeidet med ulike juridiske problemstillinger innenfor fiskeri- og havbruksnæringen. Han har blant annet arbeidet svært mye med næringsreguleringsspørmål og han har i tillegg særlig gode kunnskaper om de biologiske og miljømessige utfordringene for næringsutøverne. Han har i en årrekke vært faglig ansvarlig for faget Havbruksjus ved Universitetet i Bergen. Han har nylig utgitt boken "Rettslig regulering av norsk akvakultur" som er utgitt på Universitetsforlaget 2018. Halfdan har møterett for Høyesterett.

13 Comments

 1. Wow, this paragraph is good, my younger sister is
  analyzing these kinds of things, thus I am going to inform her.
  0mniartist asmr

 2. I for all time emailed this blog post page to all
  my friends, as if like to read it next my friends will too.
  asmr 0mniartist

 3. 0mniartist says:

  Hello! I’ve been following your website for a while now and finally got the courage
  to go ahead and give you a shout out from Dallas Tx!
  Just wanted to say keep up the fantastic work!
  0mniartist asmr

 4. Hi, I do believe this is a great website. I stumbledupon it 😉 I’m going to come back once again since i have bookmarked it.
  Money and freedom is the greatest way to change, may you be
  rich and continue to guide others. 0mniartist asmr

 5. I think the admin of this web site is genuinely working
  hard in favor of his website, for the reason that here every stuff is quality based information.
  asmr 0mniartist

 6. gamefly an says:

  I have been browsing online greater than 3 hours lately, but I never found any
  interesting article like yours. It is pretty price sufficient
  for me. Personally, if all webmasters and bloggers made excellent content
  as you probably did, the internet shall be a lot more helpful than ever before.

 7. is asmr says:

  Thanks for the marvelous posting! I quite enjoyed reading
  it, you might be a great author.I will always
  bookmark your blog and will come back in the foreseeable future.
  I want to encourage you continue your great work, have a nice holiday weekend!

 8. asmr my says:

  I like the valuable information you provide in your articles.
  I’ll bookmark your weblog and check again here regularly.
  I’m quite certain I will learn plenty of new stuff right here!
  Best of luck for the next!

 9. asmr of says:

  Do you mind if I quote a couple of your articles as
  long as I provide credit and sources back to your site?
  My blog site is in the exact same niche as yours and my visitors would genuinely benefit from a lot of the information you provide here.
  Please let me know if this okay with you. Thanks a lot!

 10. but gamefly says:

  Hi there! Would you mind if I share your blog with my twitter group?
  There’s a lot of people that I think would really
  appreciate your content. Please let me know.
  Cheers

 11. off asmr says:

  Valuable information. Lucky me I discovered your website accidentally, and I am stunned
  why this coincidence did not took place in advance!
  I bookmarked it.

 12. j.mp says:

  Hi colleagues, how is all, and what you desire to say concerning this article, in my view
  its actually remarkable designed for me.

 13. asmr an says:

  Great blog right here! Additionally your website quite a bit up very fast!
  What host are you the usage of? Can I get your associate link
  for your host? I desire my site loaded up as quickly as yours lol

Leave a Comment