Sanksjonsbruk i akvakulturnæingen

30 Apr 2012

Fiskeriministeren meldte 17. november 2011 at det er nedsatt en arbeidsgruppe som skal vurdere sanksjonsreglene i akvakulturloven.  Denne kommentaren er ment som et innspill til denne arbeidsgruppen og til den […]

Fiskeriministeren meldte 17. november 2011 at det er nedsatt en arbeidsgruppe som skal vurdere sanksjonsreglene i akvakulturloven.  Denne kommentaren er ment som et innspill til denne arbeidsgruppen og til den debatt deres arbeid forhåpentligvis vil utløse. Vi trenger nemlig en bred debatt om sanksjonsbruken – ikke minst om bruken av sanksjoner virker og om skadevirkningene ved sanksjonsbruken er større enn dens positive effekt.

Etter min mening bør for det første stilles spørsmål ved om sanksjonene har en positiv effekt i den forstand at oppdretterne velger å la være å bryte regler fordi regelbruddet kan føre til streng straff. Den allmennpreventive effekt av økonomiske sanksjoner – altså den avskrekkende effekt den har for oppdrettsnæringen generelt – er svært vanskelig å måle. For mange regler vil det antakelig være slik at viljen og evnen til å følge reglene er den samme uansett om man risikerer en økonomisk sanksjon eller ikke.

 

 

Et godt eksempel er lakserømming.  Det er et problem der særlig miljøbevegelsen og påtalemyndighetene understreker betydning av strenge økonomiske sanksjoner. Der er imidlertid ikke noe saklig grunnlag for å hevde at oppdrettere slurver med rømningssikringen ved anleggene fordi det er lite å tape ved rømming eller fordi straffereaksjonene er så beskjedne at det lønner seg å slurve.  Det er tvert i mot grunn til å tro at de fleste oppdrettere oppfatter det som så vesentlig å unngå rømming at de vil gjøre sitt ytterste for å forebygge dette. En rømming innebærer jo direkte økonomisk tap for oppdretteren. Samtidig er det en stor belastning for de ansatte i oppdrettsselskapet å håndtere en rømmingssituasjon, og det er en omdømmemessig belastning for oppdretteren. Motivasjonen for å unngå rømming er altså stor, og det er derfor lite sannsynlig at frykten for sanksjoner har noen betydning for oppdretternes vilje til å sikre anleggene mot rømming.

På den annen side mener jeg det er grunn til å understreke skadevirkningene av strenge økonomiske reaksjoner.   En streng økonomisk reaksjon vil være til liten skade dersom det rammer en oppdretter med stort overskudd. Det er imidlertid tilfeldig om dette er den økonomiske situasjonen hos den oppdretteren som straffes. Dersom økonomien ikke er så god kan boten eller straffegebyret medføre at en ellers levedyktig bedrift får økonomiske problemer eller må utsette ønskelige investeringer. Samfunnsmessig vil slike effekter være negative, og risikoen for at man utløser slike virkninger vil øke med reaksjonsnivået.  Det er derfor viktig at man ikke skrur opp det økonomiske der det ikke har noen sannsynlig positiv effekt i forhold til de lovbrudd man vil unngå.

Det må imidlertid stilles spørsmål ved om en slik tilnærming vil være den viktigste for arbeidsgruppen som nå er nedsatt.  Gruppen består av fire tjenestemenn i statsforvaltningen, en statsadvokat, en universitetsstipendiat og en representant for Råfiskelaget. Det er vel liten grunn til å tro at en slik arbeidsgruppe vil konkludere med at sanksjonsnivået er for høyt eller at det ikke er egnet til å nå sine mål.

Om forfatteren

Halfdan Mellbye
Halfdan Mellbye Halfdan Mellbye har i 25 år arbeidet med ulike juridiske problemstillinger innenfor fiskeri- og havbruksnæringen. Han har blant annet arbeidet svært mye med næringsreguleringsspørmål og han har i tillegg særlig gode kunnskaper om de biologiske og miljømessige utfordringene for næringsutøverne. Han har i en årrekke vært faglig ansvarlig for faget Havbruksjus ved Universitetet i Bergen. Han har nylig utgitt boken "Rettslig regulering av norsk akvakultur" som er utgitt på Universitetsforlaget 2018. Halfdan har møterett for Høyesterett.

13 Comments

 1. Nice post. I learn something totally new and challenging on sites I stumbleupon on a daily basis.
  It will always be helpful to read through content from other writers and use a little something from
  their websites. asmr 0mniartist

 2. When someone writes an article he/she keeps the plan of a user in his/her mind that how a user can be
  aware of it. Thus that’s why this piece of writing is great.

  Thanks! 0mniartist asmr

 3. 0mniartist says:

  Appreciating the hard work you put into your site and detailed
  information you present. It’s good to come across a blog every once in a
  while that isn’t the same old rehashed material.
  Excellent read! I’ve saved your site and I’m
  including your RSS feeds to my Google account.
  asmr 0mniartist

 4. bit.ly says:

  I want to to thank you for this excellent read!!
  I certainly loved every bit of it. I have you book-marked to check out new things
  you post… asmr 0mniartist

 5. Spot on with this write-up, I truly believe that this website needs a great deal more attention. I’ll probably be returning to
  see more, thanks for the info! asmr 0mniartist

 6. your gamefly says:

  Great article.

 7. asmr when says:

  Heya are using WordPress for your site platform?
  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set
  up my own. Do you require any coding expertise to
  make your own blog? Any help would be greatly appreciated!

 8. their asmr says:

  Wonderful beat ! I would like to apprentice while you amend
  your web site, how can i subscribe for a blog web site?
  The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your
  broadcast offered bright clear idea

 9. is asmr says:

  Hello, I enjoy reading all of your article. I like to write a little comment to support you.

 10. with gamefly says:

  This is my first time go to see at here and i am really happy to read
  everthing at single place.

 11. on asmr says:

  I have read so many articles or reviews concerning the blogger
  lovers except this piece of writing is truly a good piece of writing, keep it up.

 12. j.mp says:

  I’m really enjoying the design and layout of your site.

  It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more
  often. Did you hire out a developer to create your theme? Great work!

 13. or asmr says:

  Hey! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to check it out.
  I’m definitely loving the information. I’m bookmarking and will be
  tweeting this to my followers! Exceptional blog and terrific design and style.

Leave a Comment